FacebookTwitterLinkedin

Nieuws

Sint Maarten

DrQdluBX4AY7XqjDit jaar is de viering van St. Maarten anders dan andere jaren. Zo zijn er bijvoorbeeld geen optochten toegestaan. Wel is het mogelijk om met kinderen langs de deuren te gaan, als iedereen rekening houdt met de omstandigheden.

Mocht u met kinderen langs de deuren gaan, houdt u dan aan de regels:
• Houd voldoende afstand van mensen in de deuropening
• Heb begrip voor mensen die de deur liever niet open doen
• Overleg met uw kind(eren) wat te doen met niet-verpakt snoep wat ze hebben gekregen.
• Zorg dat de begeleidende volwassenen (maximaal 4) te allen tijde 1,5 meter afstand houden van elkaar

OR wijzigt reglement

Op 2 september jl. wijzigde de ondernemingsraad (OR) zijn reglement.logo vnog or juist formaat

Aanleiding voor de wijziging was het besluit om het systeem van kiesgroepen los te laten en aan elke afdeling en elk werkgebied één geoormerkte zetel toe te kennen.

Door dit besluit denkt de OR vacante zetels beter te kunnen invullen, wat bijdraagt aan de uitoefening van medezeggenschap in de VNOG.

Inmiddels is gestart met de algemene verkiezing van 19 leden van de OR. Elke medewerker die lid kan worden én een stem kan uitbrengen heeft inmiddels een mail ontvangen, of krijgt deze binnenkort.

Het gewijzigde reglement is op te vragen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 

Mag ik lid worden van de OR en mijn stem uitbrengen?

logo vnog or juist formaatOp 14 december 2020 organiseert de ondernemingsraad de algemene verkiezing. Vanuit elke afdeling en elk werkgebied is er minimaal één plek in de ondernemingsraad beschikbaar. In totaal zoekt de OR 19 nieuwe leden. Bekijk het filmpje hieronder met een oproep van directeur Diemer Kransen en OR-voorzitter Koos Vos om je kandidaat te stellen!

De OR heeft een lijst gemaakt van alle collega’s die zich verkiesbaar mogen stellen en die op 14 december mogen stemmen. Of dit voor jou geldt is afhankelijk van je situatie. Zo moet je voor 14 juni van dit jaar in dienst zijn bij de VNOG. Als je via een (soort van) uitzendconstructie voor de VNOG werkt, dan is je contract ingegaan voor 14 december 2018.

 

 

 

 

 

 

 

Binnenkort ontvang je een mail van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je deze ontvangt weet je zeker dat je je verkiesbaar kunt stellen én je stem kunt uitbrengen.
Eigenlijk had je deze mail al eerder zullen ontvangen, echter de planning van de verkiezingen hield geen rekening met de softwaregijzeling.

Heb je voor woensdag 21 oktober geen mail ontvangen? Stuur dan bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. ‘kiesregister’.

Het kan zijn dat je lid bent van een vakbond en dat je al eerder een brief hebt ontvangen om je kandidaat te stellen. Je hebt zelf de keuze of je je via je vakbond verkiesbaar wilt stellen of niet. Stel je je niet verkiesbaar via je vakbond dan voer je campagne via de zogeheten ‘vrije lijst’.

Check voor meer informatie de FAQ #ORVNOGikdoemee!

‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

Start campagne ‘Rookmelders redden levens’

Afbeelding 1“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte. Vandaag starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. “Belangrijk,” zegt Chantal “want al wist ik met mijn gezin nog net veilig te vluchten, de impact is tot vandaag aan toe voelbaar.”

Chantal en haar gezin werden twee jaar geleden in een keer uit hun normale leven weggerukt toen de oplader van de elektrische scooter in brand vloog en de brand oversloeg naar hun huis. Het huis brandde volledig uit en moest worden gesloopt. “Mijn man werd wakker van een harde knal en toen hij op de vide ging kijken zag hij dat er beneden brand was en riep ‘brand! Eruit!’ Ik rende direct naar mijn dochter, toen drie jaar oud. Ik probeerde haar lievelingsknuffel nog mee te nemen, maar dat is in de haast niet meer gelukt. Eenmaal buiten in de achtertuin zagen we de vlammen al boven het dak uit komen. Op dat moment sta je vol adrenaline en voel je nog geen emoties. Maar het leven wordt al snel heel complex. Je staat letterlijk op straat. We zijn in de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer verhuisd.”

Lees meer...

Updates VNOG ten aanzien van gijzelsoftware

Update 08-10-2020, 14:00 uur

Na de aanval met cybersoftware zijn bij de VNOG alle systemen veilig hersteld en op orde. De VNOG is ook weer per e-mail bereikbaar en alle medewerkers hebben weer toegang tot hun werkomgeving.

Er zijn geen data gestolen bij de aanval met gijzelsoftware. Bij de aanval werden vooral interne systemen van VNOG geraakt.
De VNOG heeft samen met specialisten en organisaties, waaronder het Nationaal Cyber Security Center en de politie, uitgezocht of aanvallers toegang hebben gekregen tot gegevens. Dat blijkt niet het geval.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft hierover bericht aan de Tweede Kamer met een brief.

De veiligheid van medewerkers, inwoners en bezoekers in onze veiligheidsregio zijn niet in het geding geweest. Dat geldt ook voor de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus. 

Het onderzoek is nog niet afgerond. Daarom kunnen wij geen informatie geven over welke partij achter deze aanval zit en hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 17-9-2020, 16.00 uur

De VNOG heeft aangifte gedaan bij de politie van de aanval met cybersoftware.
Er is tijd nodig voor het veilig herstel en het op orde krijgen van de systemen. Met hulp van experts wordt hard gewerkt om data terug te krijgen. Daarin zijn we succesvol. Zorgvuldigheid en veiligheid gaan voor snelheid. Wanneer systemen of delen van systemen weer beschikbaar zijn is nog niet te zeggen.

------------------------------------------------------------------------------

Update 14-9-2020, 12.45 uur

Zoals we al eerder meldden is de VNOG getroffen door gijzelsoftware.

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over welke partij achter deze aanval zit en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op dit moment zijn deskundigen bezig met het uitvoeren van onderzoek om bewijs veilig te stellen voor forensisch onderzoek. Ook wordt hard gewerkt om gecontroleerd en veilig de dienstverlening weer op te starten. Daarbij gaan zorgvuldigheid en veiligheid boven snelheid.

In onze operationele organisatie ondervinden we hinder van de verstoring die de aanval veroorzaakt. Omdat we, juist als veiligheidsregio, geoefend zijn op allerhande incidenten, waaronder cybercriminaliteit, kunnen we terugvallen op alternatieve oplossingen. Hierdoor is onze primaire taak niet in het geding. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat door.

De VNOG is alleen telefonisch te bereiken.

-------------------------------------------------------------------------------

Update 13-9-2020, 16.45 uur

Op zaterdagmiddag 12 september is de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) getroffen door gijzelsoftware. Interne systemen zijn geraakt en werken beperkt, ook e-mail kan niet worden gebruikt. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door.

Met specialisten en deskundigen, van onder meer landelijke autoriteiten (waaronder het NCSC het Nationaal Cyber Security Centrum) en politie, wordt nu onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen.

We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

‘Slimme sensoren in huis vergroten veiligheidsgevoel ouderen’

IMG 20200918 WA0002‘92% van de ouderen is tevreden over het gebruik van slimme sensoren in huis, zoals rookmelders, inbraakalarm en de paniekknop. Het veiligheidsgevoel is daardoor toegenomen bij de ouderen’. Dit zijn enkele conclusies die de onderzoekers van het Evaluatiebureau Publieke Gezondheid van de GGD Noord- en Oost-Gelderland en Wageningen University & Research trokken uit een onderzoek onder ruim 1.000 ouderen in de Achterhoek, die gebruik maken van slimme sensoren in hun woning. Het bijbehorende onderzoeksrapport ‘veilig thuis wonen met behulp van naasten en buren’ werd donderdag 17 september door burgemeester Besselink van de gemeente Bronckhorst overhandigd aan de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland John Berends.

“Een succesvol project dat wat mij betreft verder uitgerold mag worden in Gelderland. Ik zal dit ook graag verder onder de aandacht brengen”, aldus commissaris van de Koning John Berends.

Lees meer...

Scoren met social media

Joram Wentink vrijwilliger Apeldoorn en Logistieke EenheidZichtbaarheid op social media is voor de brandweer erg belangrijk, met name als het gaat om werving van nieuwe collega’s. Joram Wentink, vrijwilliger bij post Apeldoorn en de Logistieke Eenheid beheert de social media van die posten en heeft de afgelopen maanden een intensieve campagne gevoerd voor nieuwe logistieke collega’s. Mede daardoor kwamen maar liefst 27 personen af op de wervingsavond.

De Logistieke Eenheid is al maandenlang erg actief op social media, waarom die stroom aan berichten?
Logistieke Eenheid, een vreemde eend in de bijt voor de meesten mensen. Wat doen ze? Wat kunnen ze? Voor ons dé aanleiding om actief te worden op social media. Ongeveer vijf maanden geleden kwam ter sprake dat er nieuwe leden nodig waren. Daarom zijn we nóg actiever geworden om de mensen te informeren en gaven we elke keer aan dat we versterking zochten. Dit laatste is, buiten het feit dat we veel uitrukken hebben gehad, de voornaamste reden dat we nog actiever zijn geworden.

Lees meer...

Digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheidsverklaring

evaluatieWebsites en apps moeten zó ontworpen zijn dat iedereen ze kan gebruiken. Dat noemen we digitale toegankelijkheid. Projectteamleden van de VNOG zijn hiermee bezig. In een toegankelijkheidsverklaring geven ze weer in hoeverre onze site digitaal toegankelijk is. Onze site moet ook digitaal toegankelijker worden. Daarom moeten we voor 23 september 2020 een toegankelijkheidsverklaring invullen en publiceren. In Nederland zijn er ongeveer 4.5 miljoen mensen met een beperking. Zij moeten meer moeite doen websites en online tools te gebruiken.

Onderbouwing bij de toegankelijkheidsverklaring
Collega’s van het projectteam onderzoeken in hoeverre onze site al toegankelijk is. En wat wij gaan doen om de site op dat punt te verbeteren. Dat is input voor de toegankelijkheidsverklaring. Je moet ook aantonen dat wat je in de verklaring aangeeft, dat je daar bewijs voor hebt. Dat kan middels onderzoek.

Vervolgstap: alle applicaties van de VNOG zijn digitaal toegankelijk
Na de 1e deadline dit jaar volgt een tweede stap. Alle mobiele applicaties van de VNOG moeten voldoen aan de richtlijnen. Denk dan aan ons intranet, alle cloudapps, digitale nieuwsbrieven en pdf bestanden op onze site. Deze tools moeten op 23 juni 2021 digitaal toegankelijk zijn.
Wil je meer weten, kijk dan op www.digitoegankelijk.nl