FacebookTwitterLinkedin

Nieuws

Jaarwisseling 2020/2021 in de VNOG

witte achtergrond variant 2De jaarwisseling is voor de brandweer in de VNOG relatief rustig verlopen.   

De brandweer is tussen 31 december 00:00 en 1 januari 08:00 uur 56 keer gealarmeerd. Via het Dashboard Kerncijfers IFV zijn alle gegevens per veiligheidsregio en per gemeente in te zien: https://kerncijfers.ifv.nl/dashboard/kerncijfers-veiligheidsregio-s/kerncijfers-nieuwjaarsincidenten/
Vorige jaarwisseling (2019/2020) is de brandweer 117 keer gealarmeerd.

De meldingen betroffen met name autobranden en container- en afvalbranden. In Ulft was een grote brand in een pand van een fietsfabriek. De oorzaak van deze brand is nog niet bekend. 

Slachtofferbeeld 
De jaarwisseling is geneeskundige gezien in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland relatief rustig verlopen. Op basis van de informatie van 5 ziekenhuizen, 5 huisartsposten en de ambulancevoorziening in de regio zijn 16 vuurwerkslachtoffers behandeld. 
Van de 16 vuurwerkslachtoffers zijn 2 personen behandeld in de ziekenhuizen en 14 personen op de huisartsenposten.

De letsels betreffen met name letsels aan handen, voeten en gezicht. Deze letsels vonden vooral plaats vóór middernacht. De letsels zijn ontstaan door met name carbidschieten en door kindervuurwerk (leeftijd tussen 2 en 10 jaar).
Er zijn 2 meldingen geweest van alcoholintoxicaties bij de ziekenhuizen. En 1 melding van een geweldsslachtoffer. 

De brandweer, ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancedienst hebben geen melding gemaakt van agressie en/of geweld richting hulpverleners. 

Nieuw: dashboard Kerncijfers Nieuwjaarsincidenten
Ieder jaar worden de incidenten waarbij de brandweer tijdens oud en nieuw is ingezet, op 1 januari geïnventariseerd en worden de aantallen hier weergegeven met daaraan toegevoegd een sfeerbeeld. Tot vorig jaar werden deze cijfers handmatig verzameld, samen met de veiligheidsregio’s. Het IFV heeft in opdracht van Brandweer Nederland een dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten en gebaseerd is op de data van de meldkamers (GMS-data) met uniforme rekenregels. De periode waarover gerapporteerd wordt, is tussen 31 december 0:00 uur en 1 januari 08:00 uur (24+8=32 uur). Hiermee sluiten we aan bij de werkwijze van de politie.

Omdat iedere veiligheidsregio in het verleden aantallen brandweerincidenten aanleverde volgens andere definities en tijdsperioden, zijn de cijfers van deze jaarwisseling niet één op één te vergelijken met de cijfers van voorgaande jaarwisselingen.

Rookmelder voor klanten voedselbank Zutphen

IMG 20201217 WA0017In aanloop naar de feestdagen heeft de voedselbank in Zutphen gratis rookmelders ontvangen voor in de voedselpakketten van haar klanten. Bij de voedselbank in Apeldoorn volgt in januari een soortgelijke actie vanuit de VNOG. 

De vrijwilligers van de voedselbank in Zutphen zijn blij met deze actie. “December is een erg drukke tijd voor ons. Er zijn dan veel mooie acties om de voedselbank van levensmiddelen en extraatjes te voorzien. We zijn blij dat we dit voor onze klanten kunnen doen.”

Drie minuten
Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Rook is giftig en zelfs dodelijk. Binnen drie minuten kan er al een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is daarom van levensbelang, want die drie minuten is weinig tijd als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.

Vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders voor alle woningen in Nederland verplicht. Meer informatie hierover op rookmelders.nl.

 

Kandidatenlijst OR verkiezingen

BrnadweervrouwAfgelopen vrijdag is de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de ondernemingsraad vastgesteld.

Nieuwsgierig naar de kandidaten en de lijst, klik hier.

Vragen over de verkiezingen kan je op de FAQ vinden.

Vordering verkiezing OR

OR Poster GHORvrouw kleinOp 14 december organiseert de ondernemingsraad (OR) zijn algemene verkiezing. Op 11 januari 2021 loopt namelijk zijn zittingstermijn af.  
 
In dit artikel informeren we je over de vorderingen van de verkiezing en geven we aan hoe je je nog kandidaat kunt stellen. Tot slot laten we je zien waar je meer informatie kunt vinden. 
 
Het verloop
We zien dat zich ondertussen 26 collega’s verkiesbaar gesteld voor een plek in de OR. Zoals het er nu uitziet zijn – met uitzondering van de GHOR – alle afdelingen en werkgebieden vertegenwoordigd. Twee vakbonden hebben een kandidatenlijst ingediend. 
 
Op 14 december opent om 08.00 uur de stembus. Deze sluit aan het einde van de dag. Als je voor 14 juni van dit jaar al voor de VNOG werkte ontvang je een stembiljet. Dit biljet bevat een link waarmee alleen jij je stem kunt uitbrengen. Elke kandidaat presenteert zich, waardoor jij in staat bent degene te kiezen die jouw belangen het beste kan vertegenwoordigen. 
 
Het kan zijn dat je op 14 december niet in staat bent om je stem uit te brengen. In dat geval kun je een collega machtigen dat voor je te doen. Wil je daar gebruik van maken, stuur van voor 11 december een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in dat mail aan welke collega namens jou een stem gaat uitbrengen.  
 
Kandidaat worden?
Je kunt je kandidaat stellen tot 23 november. Dat doe je door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Meer informatie
Download hier het overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden, of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Volg ons op twitter: #ORVNOG

Vogelgriep in Nederland

vogelgriepZowel in Nederland als in een aantal andere Europese landen is bij wilde vogels hoog-pathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dit is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is zeer klein.

Ook in onze regio is inmiddels bij een bedrijf vogelgriep vastgesteld. 

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor de actuele situatie.

Nieuwe gebiedsindeling afdeling brandweerzorg

logo voor websitePer 1 januari 2021 zal de gebiedsindeling voor de afdeling brandweerzorg wijzigen. Het betreft een indeling op operationeel/tactisch niveau in de organisatie, bedoeld om de aansturing van de brandweer slagvaardiger te maken, door de nabijheid van de posten.
De VNOG heeft 56 brandweerposten en circa 1400 brandweerlieden, waarvan het overgrote deel brandweervrijwilliger is. De brandweer valt onder de afdeling ‘Brandweerzorg’ (voorheen: Incidentbestrijding) hoofd van deze afdeling is Olav Strotmann.

Toekomstvisie
Deze nieuwe gebiedsindeling is nodig, omdat zich binnen de oude/huidige gebiedsindeling een aantal vraagstukken/problemen voordeden. De gebieden waren in een deel van de VNOG te groot geworden, waardoor de brandweerlieden een te grote afstand ervoeren. Voor de leidinggevenden werd de span of control te groot. Met het vaststellen van de Toekomstvisie voor de VNOG (15 januari jl.) is door het Algemeen Bestuur van de VNOG aan de directeur van de VNOG de opdracht gegeven om een slagvaardige brandweerorganisatie te realiseren; deze nieuwe gebiedsindeling draagt daar aan bij.

Lees meer...

Viering van Sint Maarten

DrQdluBX4AY7XqjHet advies is om dit jaar Sint-Maarten niet te vieren. Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Wil u toch langs de deuren gaan, neem dan de volgende maatregelen in acht:
• Houd voldoende afstand van mensen in de deuropening.
• Heb begrip voor mensen die de deur liever niet open doen.
• Overleg met kind(eren) wat te doen met niet-verpakt snoep wat ze hebben gekregen.
• Zorg dat de begeleidende volwassenen (maximaal 2) te allen tijde 1,5 meter afstand houden van elkaar
• Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.

Op de website van de Rijksoverheid staan nog meer tips om tijdens dit soort dagen rekening te houden met de coronamaatregelen. 

OR wijzigt reglement

Op 2 september jl. wijzigde de ondernemingsraad (OR) zijn reglement.logo vnog or juist formaat

Aanleiding voor de wijziging was het besluit om het systeem van kiesgroepen los te laten en aan elke afdeling en elk werkgebied één geoormerkte zetel toe te kennen.

Door dit besluit denkt de OR vacante zetels beter te kunnen invullen, wat bijdraagt aan de uitoefening van medezeggenschap in de VNOG.

Inmiddels is gestart met de algemene verkiezing van 19 leden van de OR. Elke medewerker die lid kan worden én een stem kan uitbrengen heeft inmiddels een mail ontvangen, of krijgt deze binnenkort.

Het gewijzigde reglement is op te vragen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..