FacebookTwitterLinkedin

Nieuws

Nominatie "Gouden Rookmelder' voor slimme rookmelders Achterhoek

slimme rookmelderDe Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken heeft vandaag het project ‘Leefsamen Achterhoek’ genomineerd voor de verkiezing van de Gouden Rookmelder 2018. In de Achterhoek worden 1.000 huishoudens met kwetsbare ouderen voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren het sociale netwerk van buren of familie, met een lokale meldkamer als achterwacht. Door het versterken van de verbinding in de buurten en dorpen kunnen ouderen in hun eigen sociale omgeving  met behulp van slimme techniek en sociale alarmering langer veilig thuis wonen. Daarmee wordt een nieuwe invulling gegeven aan het begrip ‘noaberschap’.

Lees meer...

BrandMeester: een kijkje bij de brandweer

omroep gld aangepastEerste aflevering over de brandweer in de VNOG op 27 maart 17.30 uur bij Omroep Gelderland

In BrandMeester, de nieuwe tv-serie van Omroep Gelderland, duikt presentatrice Sonja Booms in de wereld van de brandweer in de VNOG. BrandMeester geeft een kijkje achter de schermen bij de brandweer. Sonja spreekt met de mensen die dag en nacht klaarstaan om branden te blussen en slachtoffers te redden, vaak op vrijwillige basis. Wat maakt dit werk zo bijzonder? En wat drijft hen om voor andere mensen hun leven te wagen?

Lees meer...

Stijging inzet brandweer VNOG in 2018

2017 03 03 ASKFBOoefening41bewWoensdag 20 maart publiceerde het CBS de nieuwste cijfers over 2018  Uit deze cijfers blijkt dat de Meldkamer landelijk 245.000 meldingen kreeg te verwerken: 118.000 brandmeldingen en 127.000 verzoeken voor hulpverlening. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met 2017. De VNOG kreeg in 2018 10.720 meldingen. 

Lees meer...

Plek van 112-beller sneller zichtbaar

KnipselBel je met 112? Dan kan degene van de alarmcentrale die de telefoon aanneemt, voortaan nog sneller hulp sturen. Dat komt door de invoering van een nieuwe techniek: Advanced Mobile Location (AML). Daarmee wordt de plek waarvandaan je belt snel berekend, zodat brandweer, ambulance en/of politie naar de goede plaats gestuurd kunnen worden. Meer weten? Kijk op deze pagina van Brandweer.nl 
Check hier de vragen en antwoorden over de Avanced Mobile Location (AML).

Wat heb ik te maken met de Privacywet?

Knipsel 3Inmiddels weet iedereen wel dat in heel de Europese Unie de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), alias de Privacywet, in werking is getreden. Maar wat heb ik ermee te maken zul je je misschien afvragen? Nou, een heleboel! Laten we alvast verklappen dat elk van de 2.000 medewerkers bij de VNOG – beroeps of vrijwilliger – ermee te maken heeft. Om iedereen hiervan bewust te maken gaan we de komende tijd regelmatig aandacht besteden aan de AVG en informatieveiligheid.

Kortgezegd geeft de wet burgers binnen de Europese Unie meer controle over welke gegevens bedrijven van hen verzamelen. Ook heb je meer invloed op de verwerkingswijze van deze persoonlijke data. En wat dacht je bijvoorbeeld van alle foto’s en filmpjes die we delen op social media met collega’s en waarbij we er lustig op los taggen?

We hebben een korte animatie laten maken die je na de Lees verder kunt zien (via Google Chrome) (inloggen niet nodig).

Lees meer...

Jeugdbrandweerkorpsen flink aan de bak (filmpje!)

IMG 2816Zaterdag 16 maart streden de Jeugdbrandweerkorpsen in onze regio in Lichtenvoorde om de Koos Scherjon Wisseltrofee. De leden van korps Apeldoorn-aspiranten gingen er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. Onze kersverse brandweercommandant Diemer Kransen reikte de prijzen uit.

De korpsen kregen melding van een woningbrand. Ter plaatse aangekomen constateerden de teams dat er rook uit de woning kwam en dat er iemand uit het zolderraam om hulp riep. Tijdens de wedstrijd ontdekten de jonge brandweerlieden dat er binnen ook nog een slachtoffer lag. Het was dan ook geen eenvoudige opgave. Bijzonder was dit jaar dat ook een korps uit Duitsland meedeed. Het korps Jeugdbrandweer Oost-Gelre organiseerde de wedstrijd dit jaar.

Lees meer...

13 maart overleg OR en bestuurder

teamwerkWoensdag 13 maart heeft de ondernemingsraad een overlegvergadering van 19.30 tot 20.30 uur op de brandweerpost Lochem. Hier gaat de OR samen met Diemer Kransen praten over het rapport Van Arkel en het plan van aanpak naar aanleiding van het rapport Inzicht geeft uitzicht. Klik hier om de gehele agenda te zien.
Aansluitend gaat de ondernemingsraad in vergadering vanaf 20.30 uur. Tijdens deze vergadering wordt onder andere gesproken over de RI&E. Klik hier om de agenda voor de vergadering OR te zien.
Zowel het overleg als de vergadering is openbaar.

Als u nog vragen heeft, kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Berk in brandsingel

brandsingel kopieHans van der Hoeve, burgemeester van Epe en ambassadeur natuurbrandbeheersing VNOG (links) plant samen met Leo van Ruiven, teamleider Risicobeheersing Omgevingsveiligheid, een berk. Dat gebeurt in een zogenaamde ‘brandsingel’, een strook van circa 30 meter breed die ervoor moet zorgen dat een natuurbrand stopt. Daarmee wordt voorkomen dat een natuurbrand onbeheersbaar wordt en zich verder uitbreidt in het woongebied.
De brandsingel bevat een diversiteit aan plantsoorten zoals boslinde, wilde lijsterbes en reuze levensboom, die geïsoleerd worden door berk en eik. Hiermee worden meteen kansen benut om de biodiversiteit te vergroten voor vlinders, bijen, vogels, salamanders, etc., maar ook om het natuurbrandrisico te verkleinen. De brandsingel maakt onderdeel uit van het ‘masterplan gebiedsgerichte aanpak Veluwe’ en sluit aan op een bestaande brandsingel van eikenbomen.