FacebookTwitterLinkedin

Nieuws

Open dag - kazerne Didam

Geheel volgens planning is in januari de kazerne opgeleverd, en daarmee is dit de eerste die volgens de blauwdruk voor nieuw te bouwen kazernes gereed is.
Op 12 februari gingen de voertuigen van de oude locatie over naar deFoto Flyer nieuwe kazerne, en uiteraard ging dat volgens traditie met de nodige toeters en bellen. Vanaf die datum rukken de collega’s uit vanaf de Doetinchemseweg. Op donderdag 24 februari heeft de burgemeester van de gemeente Montferland de nieuwe brandweerkazerne
van Didam officieel overgedragen aan de VNOG.
 
De  vrijwilligers van brandweerpost Didam hebben inmiddels hun intrek genomen in hun nieuwe kazerne. Neem een kijkje in de nieuwe kazerne en bij de diverse demonstraties. Zaterdag, 21 mei, ben je van harte welkom vanaf 11.00 uur t/m 15.00 uur. Aan de Vincwijcweg 1c, 6941 CK Didam.

Informatie 4 en 5 mei voor Oekraïense vluchtelingen (український переклад)

Українська нижче

Informatie over Dodenherdenking en Bevrijdingsdagremy gieling ku3E2W fVqA unsplash

Begin mei staat in het teken van herdenken en het vieren van onze vrijheid. Om vluchtelingen in de regio Noord- en Oost-Gelderland te informeren is een uitleg beschikbaar in het Oekraïens en Russisch. Hieronder vind je het bericht en de verschillende vertalingen. 

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Nederland staat begin mei in het teken van herdenken en het vieren van de vrijheid. Op woensdag 4 mei is het Dodenherdenking. We herdenken dan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Inwoners hangen de Nederlandse vlag halfstok en zijn om 20.00 uur 2 minuten stil. Na de stilte worden er vaak bloemen en kransen gelegd. In elke gemeente is een herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument. De Nationale Herdenking is in Amsterdam op de Dam.

Een dag later, donderdag 5 mei, vieren we de bevrijding van Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië in 1945. Ook op 5 mei wordt de Nederlandse vlag uitgehangen, maar dan in de top. Er wordt op Bevrijdingsdag stilgestaan bij vrijheid, democratie en mensenrechten. Er zijn diverse festiviteiten in de regio. De knallen en lichtflitsen van bijvoorbeeld vuurwerk kunnen ook elders in de regio te horen en te zien zijn.

День пам’яті та День визволення

На початку травня Нідерланди відзначають та святкують свободу. Середа 4 травня — День пам’яті. Ми вшановуємо всіх голландських жертв військових дій з часів Другої світової війни. Мешканці вивішують приспущений прапор Нідерландів та о 20:00 годині проводиться 2-хвилинне мовчання. Після хвилини мовчання відбувається покладання квітів та вінків. У кожному муніципалітеті біля військових меморіалів проводяться пам’ятні заходи. Національна церемонія пам’яті проходить в Амстердамі на площі Дам.

Через день, у четвер 5 травня, ми відзначаємо звільнення Нідерландів та колишньої Голландської Ост-Індії у 1945 році. У цей день, 5 травня, національні прапори майорять вже на вершині флагштоків. У День визволення ми згадуємо про свободу, демократію та права людини. У регіоні проводяться різноманітні святкові заходи. Крім того, у Слідрехті з 22:00 відбудеться феєрверк. Вибухи та спалахи також можна буде почути та побачити в інших місцях регіону.

 День поминовения и День освобождения

В начале мая Нидерланды отмечают и празднуют свободу. Среда 4 мая — День памяти. Мы поминаем всех голландцев, павших во время военных действий, начиная со Второй мировой войны. Жители вывешивают наполовину приспущенные флаги Нидерландов и в 20:00 проводится 2 минуты молчания. После этого состоится возложение цветов и венков. В каждом муниципалитете у военных мемориалов проводятся памятные мероприятия. Национальная церемония поминовения проходит в Амстердаме на площади Дам.

На следующий день, в четверг 5 мая, мы отмечаем освобождение Нидерландов и бывшей Голландской Ост-Индии в 1945 году. В этот день, 5 мая, национальные флаги развеваются уже на вершине флагштоков. В День освобождения мы вспоминаем о свободе, демократии и правах человека.  В регионе проводятся всевозможные праздничные мероприятия.  Кроме того, в 22:00 в Слидрехте начнётся фейерверк. Хлопки и вспышки можно услышать и увидеть в других местах региона.

Remembrance Day and Liberation Day

During the first week of May, the Netherlands commemorates its fallen and celebrates its freedom. Wednesday 4 May is Remembrance Day. This is when we honour all Dutch victims of war since World War II. The Dutch flag is flown at half-mast and a two-minute silence is observed at 8 pm. Afterwards, flowers and wreaths are often laid. A commemoration takes place at the local war monument in every municipality. The National Remembrance Ceremony is held on Dam Square in Amsterdam.

The following day, Thursday 5 May, we celebrate the liberation of the Netherlands and former Netherlands East Indies in 1945. The Dutch flag is also flown on 5 May, but this time at full mast. On Liberation Day, the country unites to reflect on freedom, democracy and human rights. Various festivities are organised in the region. These include a fireworks show most of the time. The popping sounds and flashes of light may also be seen and heard elsewhere in the region.

Brandweerrijschool: brandweerchauffeurs in de VNOG starten nieuw vakbekwaamheidsprogramma

BRS VNOG Jan Voois verkleindAls brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Bijscholing is hiervoor van groot belang en wordt dan ook door elke veiligheidsregio aangeboden. 

Inhoud programma
Tijdens het vakbekwaamheidsprogramma van de brandweerrijschool wordt de brandweerchauffeur jaarlijks getoetst op de actuele wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderdeel van het programma is de jaarlijkse praktijkles, waarin de brandweerchauffeur in een voorrangsvoertuig de weg op gaat om het rijden met sirene en zwaailichten te oefenen. Tenslotte worden situaties die in de praktijk moeilijk te trainen zijn, met behulp van een rijsimulator beoefend. 

Wat moet je doen bij sirene en zwaailichten?  
De vakbekwaamheid van de chauffeurs is van groot belang voor de veiligheid in de praktijk. Om die veiligheid te kunnen waarborgen, komt het dus wel eens voor dat een brandweervoertuig met sirene en zwaailichten rijdt, zonder dat het op weg is naar een incident. Het is niet zichtbaar wanneer een voorrangsvoertuig oefent of wanneer er daadwerkelijk een incident is. Daarom is het van groot belang om altijd op de juiste manier te reageren wanneer een voorrangsvoertuig met sirene en zwaailichten nadert:
  • Als je een voorrangsvoertuig opmerkt, blijf dan kalm en rustig; 
  • Als je met een voorrangsvoertuig geconfronteerd wordt, laat het voorrangsvoertuig dan zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken;
  • Als je het voorrangsvoertuig voor wil laten gaan, kijk dan eerst wat de mogelijkheden zijn, voordat je een beslissing maakt; 
  • Hou altijd de veiligheid en de verkeersregels in het oog als je een voorrangsvoertuig voor wilt laten gaan. 
  • Klik hier voor meer informatie advies.   

Campagne - Vluchtsleutelhanger

Een vluchtsleutel, heb jij hem al opgehangen?Vluchtsleutel
Je wil de deur uit, maar je kunt je sleutels nergens vinden. Herken jij dat ook? Wij zijn gemiddeld 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen die we ergens hebben laten slingeren. Maar als er brand uitbreekt heb je geen tijd te verliezen. Sterker nog, je hebt maar 3 minuten om veilig te vluchten bij brand en iedereen in veiligheid te brengen. Op zoek gaan naar sleutels om de deur te openen kost teveel kostbare tijd.   

Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op je vluchtroute. Dan kun je altijd veilig vluchten bij brand. Een goede plek is naast je voordeur of achterdeur; uiteraard uit het zicht voor mensen van buitenaf. 

Maak een vluchtroute en oefen deze
Als er toch brand in je woning uitbreekt, is het belangrijk dat je een vluchtsleutel en vluchtroute hebt. Maak samen een vluchtroute en oefen deze route regelmatig. Betrek ook kinderen bij het maken van de route, zodat zij ook weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Samen zorgen we zo voor meer veiligheid.

Wil je meer informatie over veilig vluchten of over de vluchtsleutelhanger? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met Brandbarometer brandveiligheid in eigen huis verbeteren

Om het aantal branden, slachtoffers en schade te verminderen, werken Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) en Interpolis samen aan een Brandbarometer. Een nieuw instrument dat het brandrisico van woonhuizen berekent. Op basis van de uitkomsten van de Brandbarometer krijgen bewoners bijpassende adviezen, zodat zij zelf aan de slag kunnen om de brandveiligheid van hun eigen woonsituatie te verbeteren. 

De brandweer en verzekeraars krijgen jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Vaak is er alleen materiële schade. Toch vallen ook ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Meer inzet op preventie moet inwoners stimuleren om zelf in actie te komen om de woonomgeving veiliger te maken.

“Het idee van de Brandbarometer is geïnspireerd door de bestaande Inbraakbarometer van Interpolis. Hiermee kun je met je postcode het inbraakrisico in jouw buurt aflezen", vertelt Sanne de Laat-Koevoets, directeur Particulieren bij Interpolis. “Daarmee proberen we inbraakpreventie te stimuleren. Ook met deze Brandbarometer kunnen we het risico op brand berekenen en preventieve maatregelen aanmoedigen.” Bij de Brandbarometer ontvangen bewoners een op maat gemaakt advies op basis van hun woonsituatie.

Starten met een pilot
Vooralsnog is de Brandbarometer beschikbaar voor een selectief aantal inwoners van Noord- en Oost-Gelderland. Deze inwoners zijn geselecteerd op basis van een aantal specifieke woonkenmerken, omdat de Brandbarometer op dit moment nog niet van toepassing is op elke woningtype. De bewoners ontvangen via hun gemeente een brief met uitnodiging voor deelname.

Risicobewust en data gestuurd

Diemer Kransen, directeur VNOG: “Openbare data met specifieke kenmerken van de woning, zoals het bouwjaar, worden gekoppeld met de gegevens van het Risicoprofiel Brandweer. Daarnaast vullen deelnemers zelf aan wat zij in huis hebben. Hangen er bijvoorbeeld (gekoppelde) rookmelders en is er een open haard aanwezig. En ook wordt gevraagd naar het huidige brandveilige gedrag van de bewoners. Hoe vaak laten zij bijvoorbeeld de schoorsteen vegen, hebben en oefenen zij een vluchtplan en sluiten zij de binnendeuren in huis. In de adviezen krijgen deelnemers te horen wat zij al goed doen, maar ook waar er op deze specifieke kenmerken nog punten te verbeteren zijn.

Het ‘Risicoprofiel Brandweer’ is een innovatief hulpmiddel van de VNOG waarin de risico’s van gebouwen op basis van data in kaart zijn gebracht. Diemer Kransen is enthousiast: “Bij het geven van inzicht op basis van data lopen zowel de VNOG als Interpolis voorop. Met de publiek-private samenwerking tussen VNOG en Interpolis wordt deze informatie benut om mensen meer bewust te maken van de brandrisico’s. Natuurlijk komt de brandweer als het nodig is, maar mensen kunnen zelf veel doen om brand te voorkomen.” Dat geldt ook voor Interpolis, vertelt Sanne de Laat-Koevoets: “We verzekeren brandrisico’s en zijn er bij schade, maar graag willen we ook woningbranden voorkomen. Om schade te vermijden, maar vooral ook om het leed dat met een woningbrand gepaard gaat te voorkomen.”

Op 9 maart presenteerden de VNOG en Interpolis de Brandbarometer en is het convenant om de samenwerking rond de ontwikkeling van de Brandbarometer officieel te bekrachtigen ondertekend. De VNOG en Interpolis hebben afgesproken dat gegevens enkel die deelnemers delen enkel worden gebruikt voor het brandrisicoprofiel en een daarbij horend advies met preventiemaatregelen.

 

Persfoto 1

VNOG: ‘Wees alert op gevaarlijke situaties door harde wind en bel alleen 112 in geval van nood’

Stormschade wie bel ikVanmiddag/vanavond worden wederom (zeer) zware windstoten verwacht. Door het KNMI is code geel afgegeven. De hoogste windsnelheden zullen wederom in de kustprovincies zijn. Of de windstoten in onze regio tot een grote hoeveelheid meldingen zullen leiden is nog onduidelijk. Mogelijk zorgen deze windsnelheden ervoor dat takken of bomen die al beschadigd zijn geraakt nu alsnog loskomen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Ga daarom ook niet het bos in.

Bel alleen met 112 bij een levensbedreigende situatie
Bij acuut gevaar of spoed kun je bellen met het alarmnummer 112. Is het niet acuut, maar heb je wel de brandweer nodig? Bel dan 0900-0904. Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Project ‘Crossfire’ bezoekt nieuwe kazerne Didam

IMG 3467 siteOp dinsdag 8 februari 2022 waren leden van de stuurgroep en de werkgroep ‘Bouw’ van project CrossFire te gast in de nieuwe brandweerkazerne van Didam. Het project CrossFire heeft als doel het samenvoegen van de Nederlandse brandweerpost Dinxperlo en de Duitse brandweerpost Suderwick in één brandweerkazerne.

Eén van de aspecten waar binnen dit project over nagedacht moet worden is het gebouw zelf. Omdat de Nederlandse en Duitse brandweer op een aantal punten verschillende zijn georganiseerd is het belangrijk dat de leden van de stuurgroep en de verschillende werkgroepen deze verschillen leren kennen.
Met het bezoek aan Didam werd er gekeken naar de brandweerkazerne volgens de ‘blauwdruk’ van de VNOG. Met deze manier van werken streeft de brandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) ernaar om brandweerkazernes zo veel mogelijk volgens een standaard te bouwen. Daarbij worden de kazernes ook nog eens circulair en duurzaam gebouwd. De leden van de stuurgroep waren onder de indruk van het concept van deze ‘blauwdruk’.
Burgemeester Kerkhoff van Bocholt gaf hierbij aan dat de Nederlandse manier van werken duidelijk verschilt van de Duitse manier. In Duitsland wordt iedere brandweerkazerne van begin tot het eind als een individueel bouwwerk gezien. Hierdoor kost het ontwerp en de bouw doorgaans meer tijd en geld. Of de ‘blauwdruk’ van de VNOG ook daadwerkelijk voor de gezamenlijke kazerne van Dinxperlo en Suderwick zal worden gebruikt wordt de komende maanden verder onderzocht. Eén van de punten die daarbij een rol speelt is dat op dit moment nog niet bekend is of de nieuwe kazerne aan de Nederlandse of Duitse zijde van de grens komt te staan.

Meer informatie over het project is hier te lezen: https://www.vnog.nl/actueel/nieuws/2378-onderzoek-gezamenlijke-internationale-brandweerkazerne-met-brandweerkorpsen-van-suderwick-en-dinxperlo

Jaarwisseling 2021/2022 in de VNOG 

De jaarwisseling is voor de brandweer in de VNOG beheersbaar verlopen.    
De brandweer is tussen 31 december 00:00 en 1 januari 08:00 uur 81 keer gealarmeerd. Vorige jaarwisseling (2020/2021) is de brandweer 57 keer gealarmeerd.  
Via het Dashboard Kerncijfers IFV zijn alle gegevens per veiligheidsregio in te zien: https://kerncijfers.ifv.nl/mosaic/kerncijfers-veiligheidsregio-s/nieuwjaarsincidenten-2

De meldingen betroffen met name container- en afvalbranden. In Elburg was er een felle uitslaande brand in een woning in de oude historische binnenstad. Vanwege dat laatste werd er opgeschaald naar classificatie ‘zeer groot’. Voor de afstemming met de betrokken hulpdiensten is er GRIP 1 afgekondigd. Door inzet van de brandweer is uitbreiding naar naastgelegen panden voorkomen. Daarnaast was er in het buitengebied van Zelhem een grote brand in een schuur. In de schuur stond onder andere een caravan. De oorzaak van beide branden is nog onbekend.   

Slachtofferbeeld  
De jaarwisseling is geneeskundig gezien in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland relatief rustig verlopen. Op basis van de informatie van 5 ziekenhuizen, 4 huisartsposten en de ambulancevoorziening in de regio zijn 28 vuurwerkslachtoffers behandeld.  Vorige jaarwisseling waren dit 26 vuurwerkslachtoffers.
Van de 28 vuurwerkslachtoffers zijn 7 personen behandeld in de ziekenhuizen en 21 personen op de huisartsenposten. 
 
De letsels betreffen met name letsels aan ogen, het gelaat en de handen. Deze letsels vonden vooral plaats na middernacht en zijn met name ontstaan door legaal vuurwerk.  
Er zijn 3 meldingen geweest van alcoholintoxicaties bij de ziekenhuizen. Er zijn geen meldingen van geweldsslachtoffers.  

De brandweer, ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancedienst hebben geen melding gemaakt van agressie en/of geweld richting hulpverleners.  

Dashboard Kerncijfers  
In opdracht van Brandweer Nederland publiceert het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vanaf 1 januari 2021 de incidenten tijdens de jaarwisseling in een dashboard. Het dashboard Kerncijfers Nieuwjaarsincidenten bevat gegevens over het aantal incidenten dat is binnengekomen bij de brandweer. De gegevens worden per jaarwisseling weergegeven en kunnen landelijk, per veiligheidsregio en per gemeente weergegeven worden door middel van een gebiedskeuzefilter. De aantallen zijn berekend aan de hand van de data uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.