Overslaan en naar de inhoud gaan

Een beginnend brandje kan je vaak zelf blussen met een blusmiddel voor thuis. Gebruik het juiste blusmiddel bijvoorbeeld water, zand, een blusdeken of brandblusser. Alleen dan kun je veilig blussen in huis.

Blus alleen als je zeker weet dat je snel en veilig kan vluchten. Breng altijd je (eventuele) huisgenoten in veiligheid. Bel 112 daarna of gebruik de 112NL-app. Je weet immers niet of het een klein brandje blijft. De brandweer Noord- Oost-Gelderland wordt dan gealarmeerd. 

 

In het kort

  • Blus alleen als het veilig kan.
  • Gebruik het juiste blusmiddel bij een brand.
  • Laat brandblussers iedere twee jaar controleren.
  • Vul een brandblusser bij als je het hebt gebruikt.
  • Bel 112 voor hulp. Laat de brandweer een nacontrole doen.

Hoe blus je een brand met een brandblusser?

Ga zo dicht mogelijk naar de brand toe. Spuit met korte stoten. Richt op het brandende materiaal. Niet op de vlammen. Neem af en toe wat afstand om effectief te kunnen blussen.

Blus je met een kooldioxideblusser dan houd je het altijd vast aan het handvat. Het uiteinde van de koker wordt erg koud [-80 graden Celsius]. Dit kan ‘koude’ brandwonden veroorzaken. Pas op voor verstikkingsgevaar, vooral in kleine ruimtes, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.
 

De nadelen van een poederblusser

Het poeder in de poederblusser kan gaan klonteren. Voorkom dit door de blusser af en toe te keren [bovenkant naar de onderkant]. Het poeder kan veel schade aanrichten op elektrische apparatuur. Dit poeder is een soort zout en tast daardoor [ongelakte] metalen sterk aan. Bij aantasting van elektronica kan het tot een kortsluiting leiden. Ook is het poeder moeilijk op te ruimen. Hier heb je een industriële stofzuiger nodig; gebruik nooit water.

Onderhoud van brandblussers

Over het algemeen moet een brandblusser iedere 10 jaar grondig nakijken. Beter is om dit ieder 2 jaar te doen.

Heb je de brandblusser gebruikt? Laat het dan opnieuw vullen of vervang het. 
 

Keurmerk brandblussers

Alle draagbare brandblussers tot 20 kilo die in Nederland worden verkocht, hebben een Rijkstypekeur. Dit keurmerk vind je op het etiket met een ovaalvorm.

Let op het keurmerk, dat je vindt op het ovale etiket

Terug naar boven