Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen met onze partners in veiligheid bereiden wij ons voor op grootschalige incidenten, rampen en crises. We bieden hulp als het er écht om gaat. Gedeelde afspraken en multidisciplinaire oefeningen zorgen ervoor dat het bestrijden van het incident vlekkeloos verloopt.  

Tegelijkertijd zijn onze inspanningen erop gericht dat een ramp niet gebeurt of juist voorkomen wordt.  

We zorgen ervoor dat er een goede samenwerking is tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en inwoners. 

Kerntaken van Risico- en Crisisbeheersing

De professionals van de afdeling Risico- en Crisisbeheersing (RCB) zijn elke dag achter de schermen bezig met het voorkomen van rampen en crises. En met de coördinatie van hulpverlenende partijen, als er écht iets gebeurt. In het geval van een grootschalig incident wordt snel geschakeld en kan gerekend worden op hulp vanuit andere afdelingen van VNOG en verschillende netwerken. Zo ontstaat samenhang. Bij een ramp of crisis laten we jou weten wat je op dat moment het best kunt doen. Een geruststellend idee.  

Tegelijkertijd kun jij zelf veel doen om je veiligheid te vergroten. Daarmee kun je incidenten voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de (brand)veiligheid in en om je huis verbeteren. Daarover geven we voorlichting, tips en advies. Dat doen we met voorlichtingscampagnes. En we vertellen ook graag op scholen of bij organisaties over (brand)veiliger leven.

De gemeente heeft de taak erop toe te zien dat eigenaren/gebruikers er zorg voor dragen dat de brandveiligheid van hun gebouw voldoet aan de eisen die hier door wet- en regelgeving aan gesteld zijn. We adviseren gemeenten over het bereiken, waarborgen en verbeteren van een veilige fysieke leefomgeving. Hiermee zijn we een belangrijke adviseur en toezichthouder van de 22 gemeenten in onze regio. 

Zo werken we samen aan veiligheid!  

Regionale plannen

Om goed voorbereid te zijn op mogelijke rampen en crises maken wij plannen. Een aantal daarvan is wettelijk verplicht. Zoals het regionaal crisisplan en het regionaal beleidsplan.

Advisering

Om de regio Noord- en Oost-Gelderland zo (brand)veilig mogelijk te maken werkt VNOG samen met gemeenten en andere ketenpartners.

Evenement organiseren

Bij het organiseren van een evenement moet je aan veel denken. Een vergunning natuurlijk, maar ook de veiligheid van bezoekers en medewerkers is belangrijk. Lees alles over het organiseren van een evenement.

Voorlichtingscampagnes

Al onze activiteiten zijn gericht op het vergroten van de veiligheid in onze regio. Dat doen we met voorlichting, toezicht en advies. Als er toch iets gebeurt informeren we over hoe te handelen.

Voorlichting brandveilig leven

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in gebouwen. Natuurlijk komen we altijd als dat nodig is. Maar wist je dat je zelf ook veel kunt doen om de brandveiligheid van je woon- of werkgebouw te verhogen?

Brandweer op school

Brandweer op School is dé landelijke leerlijn over de brandweer. Leerlingen van basisscholen leren bewust omgaan met het voorkomen van brand en weten wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt. Ook maken ze kennis met de taken van de brandweer en leren ze over gevaren en brandveiligheid op school en thuis.

Terug naar boven