Nieuws over corona

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

vaccinatieSteeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Eerste stap openingsplan per 28 april
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Evenementen en samenkomsten april en mei 2021

13 april 2021

Overzicht dagen

  • Ramadan – dinsdag 13 april tot en met woensdag 12 mei
  • Koningsdag – dinsdag 27 april
  • Dodenherdenking – dinsdag 4 mei
  • Bevrijdingsdag – woensdag 5 mei
  • Moederdag – zondag 9 mei
  • Suikerfeest – woensdag 12 mei en donderdag 13 mei
  • Hemelvaartsdag – donderdag 13 mei
  • Wekenfeest – maandag 17 en dinsdag 18 mei
  • Pinksteren – zondag 23 mei en maandag 24 mei

De huidige maatregelen zijn erop gericht om het aantal contacten en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Zo kunnen wij coronabesmettingen tegengaan. Deze maatregelen zullen ook tijdens de komende feestdagen, de ramadan en tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dit betekent onder de huidige regels en adviezen dat je deze dagen kunt doorbrengen met mensen uit jouw eigen huishouden of met één iemand van buiten jouw eigen huishouden. Kinderen tot en met twaalf jaar tellen niet mee. Zo kun je met het eigen gezin koningsdag live vanaf de bank volgen met een vriend of vriendin gezamenlijk het Suikerfeest vieren. De overige maatregelen blijven ook tijdens deze dagen gelden. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Lees meer...

Maatregelen tegen corona blijven gelden

vaccinatie23-3-2021

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

vaccinatielocaties15-3-2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen. Dit betekent dat de GGD’en per direct het gebruik van dit vaccin pauzeren. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 28 maart zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken.

Lees dit volledige bericht op de de website van GGD Noord- en OOst-Gelderland: Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd | GGD NOG

Meer informatie over dit besluit kunt u ook lezen op Rijksoverheid: coronavaccinatie.nl. Daar vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen. 

Afspraak 22 VNOG gemeenten: geen paasvuren

03-03-2021

Regionaal is met alle 22 gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland afgesproken om dit jaar geen paasvuren te laten bouwen en plaatsvinden. Een paasvuur betekent meestal dat mensen bij elkaar samenkomen. De verwachting is dat dit ook begin april nog niet kan binnen de dan geldende coronamaatregelen. Daarom hebben de 22 gemeenten afgesproken om de paasvuren niet door te laten gaan.

Omdat paasvuren de nodige voorbereidingen met zich meebrengen, is de oproep aan bouwers van paasvuren om niet te beginnen met de opbouw van de zogeheten paasbaokes. Het is vanwege de brandveiligheid niet wenselijk om houtstapels te laten liggen.

Inzet defensie bij zorghotel Apeldoorn

30-12-2020

De hulp die het zorghotel biedt bestrijkt de regio Noord- en Oost-Gelderlandcorona 4893276 1920

10 militairen worden vanaf vandaag ingezet in een zorghotel te Apeldoorn. Zij zijn de eerste van de ongeveer 100 extra militairen die de krijgsmacht beschikbaar stelt ter ondersteuning van de coronazorg in Nederland. Deze 10 militairen zijn afkomstig van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. “Vandaag gaan de eerste militairen aan de slag in Apeldoorn om de druk op de zorg aldaar te verlichten”, aldus Defensieminister Ank Bijleveld.

Handen aan het bed
Zorghotel Chrysant, op locatie Casa Bonita, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken, speelt een grote rol in de regionale ontlasting van ziekenhuizen en thuiszorg voor coronapatiënten in Apeldoorn en de Noord-Veluwe Er verblijven mensen die corona hebben en die vanwege hun ziekte tijdelijk niet thuis de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Zij hebben intensieve zorg nodig, maar door de grote druk op de zorg vanwege het coronavirus kampt het zorghotel met een tekort aan zorgprofessionals. De 10 militairen bieden hulp als extra ‘handen aan het bed’. Defensie levert het team in principe tot en met 19 januari. Zij worden ingewerkt door het personeel van de zorginstelling.

Verlichting
De toewijzing van defensie volgt na het verzoek om militaire bijstand dat is gedaan door GGD Noord- en Oost-Gelderland en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland én het beoordelingsbezoek dat het defensieteam gisteren in Apeldoorn heeft gebracht. Voorzitter Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Ton Heerts: “De situatie is nijpend en verdrietig, maar het is heel prettig dat defensie hulp biedt. Dit levert op korte termijn de verlichting die heel hard nodig is. Dit geldt ook voor de inzet die het Rode Kruis op dit moment levert. We kunnen hiermee de benodigde opschaling realiseren, zodat er extra capaciteit is om coronapatiënten op te vangen. De hulp die het zorghotel biedt bestrijkt de regio Noord- en Oost-Gelderland.”

Directeur Publieke Gezondheid Jacqueline Baardman: ”Door de druk op de acute en niet-acute zorg is het leveren van personeel door de zorgorganisaties in de regio een groot probleem. Er is samen met de bestuurders van de zorgorganisaties bewust voor gekozen om de zorg te centraliseren en de in verband met de personeelstekorten. De zorghotels in de Achterhoek en in Apeldoorn zijn voor alle inwoners van Noord- en Oost-Gelderland. De bemensing van de zorghotels is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties. Ieder moet een deel leveren, zodat de strikt noodzakelijke zorg geleverd blijft.”

Lees meer...

GGD vaccineert inwoners

vaccinatie25-2-2021

Half januari is de GGD Noord- en Oost-Gelderland begonnen met het geven van coronavaccinaties. Op de website van de GGD vind je informatie over vaccinatie in de regio van Noord- en Oost-Gelderland en telefoonnummers en links naar belangrijke landelijke/algemene informatie.

Landelijk informatienummer
Bel 0800 - 1351 voor alle algemene vragen over corona en coronavaccinaties (zeven dagen per week 8.00-20.00 uur).

Landelijke informatiewebsite
Op www.coronavaccinatie.nl vind je de meest actuele informatie, vragen én antwoorden over de coronavaccinatie.