Nieuws over corona

5 Juni derde stap in openingsplan

28 mei 2021

Op 5 juni zetten we de derde stap van het openingsplan en gaat bijna alles open, waaronder restaurants en cafés, bioscopen en musea. Er blijven voorwaarden gelden. Door de basisregels te blijven volgen, kan steeds meer.

Meer informatie via de website van de Rijksoverheid.

210528 Stap3 28mei 10 1080x1350

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

vaccinatie20 april 2021

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Eerste stap openingsplan per 28 april
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Evenementen en samenkomsten april en mei 2021

13 april 2021

Overzicht dagen

  • Ramadan – dinsdag 13 april tot en met woensdag 12 mei
  • Koningsdag – dinsdag 27 april
  • Dodenherdenking – dinsdag 4 mei
  • Bevrijdingsdag – woensdag 5 mei
  • Moederdag – zondag 9 mei
  • Suikerfeest – woensdag 12 mei en donderdag 13 mei
  • Hemelvaartsdag – donderdag 13 mei
  • Wekenfeest – maandag 17 en dinsdag 18 mei
  • Pinksteren – zondag 23 mei en maandag 24 mei

De huidige maatregelen zijn erop gericht om het aantal contacten en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Zo kunnen wij coronabesmettingen tegengaan. Deze maatregelen zullen ook tijdens de komende feestdagen, de ramadan en tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dit betekent onder de huidige regels en adviezen dat je deze dagen kunt doorbrengen met mensen uit jouw eigen huishouden of met één iemand van buiten jouw eigen huishouden. Kinderen tot en met twaalf jaar tellen niet mee. Zo kun je met het eigen gezin koningsdag live vanaf de bank volgen met een vriend of vriendin gezamenlijk het Suikerfeest vieren. De overige maatregelen blijven ook tijdens deze dagen gelden. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Lees meer...

Maatregelen tegen corona blijven gelden

vaccinatie23-3-2021

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

vaccinatielocaties15-3-2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen. Dit betekent dat de GGD’en per direct het gebruik van dit vaccin pauzeren. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 28 maart zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken.

Lees dit volledige bericht op de de website van GGD Noord- en OOst-Gelderland: Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd | GGD NOG

Meer informatie over dit besluit kunt u ook lezen op Rijksoverheid: coronavaccinatie.nl. Daar vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen. 

Afspraak 22 VNOG gemeenten: geen paasvuren

03-03-2021

Regionaal is met alle 22 gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland afgesproken om dit jaar geen paasvuren te laten bouwen en plaatsvinden. Een paasvuur betekent meestal dat mensen bij elkaar samenkomen. De verwachting is dat dit ook begin april nog niet kan binnen de dan geldende coronamaatregelen. Daarom hebben de 22 gemeenten afgesproken om de paasvuren niet door te laten gaan.

Omdat paasvuren de nodige voorbereidingen met zich meebrengen, is de oproep aan bouwers van paasvuren om niet te beginnen met de opbouw van de zogeheten paasbaokes. Het is vanwege de brandveiligheid niet wenselijk om houtstapels te laten liggen.