Overslaan en naar de inhoud gaan

In Nederland hebben we in het verleden vaker te maken gehad met zware winterse buien, extreem koude winters of zomers met hittegolven. Maar door de opwarming van de aarde verandert langzaam ons klimaat, waardoor we vaker last krijgen van extreem weer. Dit betekent dat we vaker stortregens krijgen, zwaardere (onweers)buien en stormen of juist langere periodes van droogte en hitte.

Nederland ligt onder de zeespiegel en is daarmee extra kwetsbaar voor overstromingen van rivieren. Lange periodes van droogte en hitte brengen andere risico’s met zich mee. Elk soort extreem weer vraagt om een goede voorbereiding. Weet daarom wat je moet doen als je ermee te maken krijgt.

Waarschuwing voor extreem weer

Het KNMI is ons nationale weerinstituut dat 24 uur per dag het weer in de gaten houdt. Is er extreem weer op komst dan geeft het KNMI een waarschuwing. Hierdoor weten we dat we ons moeten voorbereiden op gevaarlijk weer. Voor de waarschuwingen gebruikt het KNMI de internationale waarschuwingskleuren geel, oranje en rood. Zijn er geen bijzonderheden, dan is de kleurcode groen.

  • Code geel: wees alert. 
  • Code oranje: wees voorbereid.
  • Code rood: (weeralarm) neem actie. 

 

Bekijk onderstaande pagina's van de weersoorten die zich in onze regio kunnen voordoen. Op deze pagina's lees je hoe je voorbereid kan zijn en wat je kan doen om risico’s zo klein mogelijk te houden.

Lees meer

Overstroming

Nederland is goed beschermd tegen water. Toch is er steeds meer kans op een overstroming. De zeespiegel stijgt en de kans op extreme neerslag neemt toe. Hierdoor krijgen we vaker te maken met wateroverlast.

Hitte

In de zomer kan het behoorlijk warm worden. Als dit lang aanhoudt dan kan dit gezondheidsklachten opleveren. Zeker voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook kinderen en andere mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen zijn kwetsbaar voor hitte.

Mist

Mist beperkt het zicht. Dit kan gevaarlijk zijn in het verkeer, omdat je niet ver voor je kunt kijken.

Onweer

Onweer is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen, vanwege de bliksem die kan inslaan. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in.

Zware regen

Als er veel regen valt in korte tijd dan kan dat voor veel overlast zorgen. Het kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn.

Storm en windstoten

Storm en windstoten kunnen het hele jaar door voorkomen. In de winter meestal plotseling bij stormachtig weer, in de zomer tijdens (onweers)buien.

Terug naar boven