Overslaan en naar de inhoud gaan

Storm en windstoten kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, bomen en andere objecten die niet tegen de kracht van de wind kunnen. Ben je buiten tijdens een (zware) storm dan loop je het risico om geraakt te worden door losvliegende voorwerpen.

 

Wat zijn windstoten?

Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Bij zware windstoten (vanaf 75 km/u) kunnen dakpannen van daken worden geblazen en takken van bomen afbreken. Bij zeer zware windstoten (vanaf 100 km/u) kunnen zelfs de gevelplaten van gebouwen losraken. Het KNMI spreekt van storm vanaf windkracht 9.

 

Windstoten zijn verraderlijk omdat ze opeens opkomen en alles wat ze tegenkomen een harde duw geven. Windstoten zijn vooral gevaarlijk in het wegverkeer. Auto’s met aanhangers of caravans en vrachtwagens kunnen door de harde wind plotselinge bewegingen maken over de weg. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties met als gevolg botsingen, of auto’s die van de weg afraken. Vooral op wegenwaar de wind vrij spel heeft, vormen windstoten een groot risico.

 

Het is dus belangrijk dat je weet wat je kunt doen ter voorbereiding op storm en windstoten én als je buiten bent in zo'n situatie.

Wie bel ik bij stormschade?

Terug naar boven