Overslaan en naar de inhoud gaan

In veel bedrijven in Nederland wordt met radioactief materiaal gewerkt. Daarnaast heeft Nederland een aantal nucleaire installaties, net als Duitsland en België. Deze installaties zijn zeer veilig en voldoen aan steeds strengere internationale eisen. In een kerncentrale worden processen dag en nacht bewaakt. In geval van een storing kan direct worden ingegrepen. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan. Een nucleair incident met gevolgen voor de omgeving is klein, maar nooit helemaal uit te sluiten. 

 

Wat is het gevaar?

Wanneer de koeling van een kernreactor niet goed werkt smelt de reactor. Hierdoor kan radioactief materiaal vrijkomen. Als ons water, de lucht, bodem en gewassen op het land hiermee besmet raken, heeft dit gevolgen voor de hele voedselketen. De effecten op de volksgezondheid kunnen daarom ernstig en langdurig zijn. Hoe meer straling iemand krijgt, hoe groter het gezondheidsrisico.

Welke veiligheidsmaatregelen zijn er?

De overheid stelt strenge veiligheidseisen aan nucleaire installaties, onder andere bij het verlenen van vergunningen. Bedrijven die radioactieve stoffen gebruiken zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf. Ze hebben daarom noodplannen gemaakt en oefenen daarmee. De overheid controleert of de installaties aan de gestelde eisen voldoen. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, de gemeenten, Provincie en de Rijksoverheid hebben zich ook voorbereid op een nucleair incident. Er zijn protocollen vastgesteld en rampbestrijdingsplannen gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat bij een nucleair incident en het vrijkomen van radioactieve stoffen op de goede manier wordt gehandeld. De plannen worden regelmatig beoefend en bijgewerkt.

Terug naar boven