FacebookTwitterLinkedin

GHOR

Introductie GHOR

 

De GHOR is het netwerk van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. Bij grootschalige incidenten en ingrijpende gebeurtenissen coördineert de GHOR de geneeskundige hulpverlening.

Een kettingbotsing in de ochtendspits, brand in een verpleeghuis, een giftige rookwolk over een woonwijk, noodweer bij een evenement, de stroom valt uit, pluimvee dat besmet is met een onbekend virus…

Als ’t ploft zijn we er als de kippen bij!
Anders dan de politie, brandweer en ambulance is de GHOR geen hulpdienst, maar een netwerk van verschillende organisaties. Voor haar hulptroepen doet de GHOR, met tussenkomst van de 112-meldkamer, een beroep op organisaties waar zij afspraken mee heeft gemaakt. Denk daarbij aan: Ambulancedienst, GGD, ziekenhuizen, huisartsen(posten), traumacentra, Rode Kruis, GGZ-instellingen.

In geval van een incident doen deze organisaties in principe hun eigen werk, maar er is meer coördinatie en ondersteuning nodig dan in de dagelijkse situatie. Daarvoor beschikt de GHOR 24 uur per dag over een Directeur Publieke Gezondheid, Algemeen Commandant, Hoofd Informatie & Ondersteuning, Officier van Dienst Geneeskundig en een actiecentrum. Zij vertegenwoordigen het geneeskundig netwerk in de multidisciplinaire crisisteams.

Een goed begin is het halve werk
Als er geen incidenten zijn, is de GHOR een klein team met een groot achterland dat zich bezighoudt met het voorbereiden op incidenten. De GHOR organiseert oefeningen en adviseert over evenementen, infrastructuur, sociale veiligheid en continuïteit van zorg.

Themagerichte benadering
De werkzaamheden van de GHOR zijn gethematiseerd en in het jaarplan vormgegeven. Elk thema heeft een accounthouder die zich voornamelijk richt op het desbetreffende thema. Naast deze 4 thema’s lopen er verschillende projecten en is er nog de algemene bedrijfsvoering van de GHOR.

De GHOR is ingedeeld in de volgende thema’s:

  • Netwerken
  • Advisering
  • Informatievoorziening
  • Operationele organisatie

Relevante documenten

pdfStrategische nota GHOR

Contactgegevens
GHOR VNOG
Postbus 234
7300 AE Apeldoorn
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
088-310 4010