Brandveilig wonen
Download onze flyer over brandveilig wonen hier:
Nederlands |
|
English |
|
عربي |
|
Türk |
el ilanı |
Polskie |
Ulotka |
Download onze flyer over brandveilig wonen hier:
Nederlands |
|
English |
|
عربي |
|
Türk |
el ilanı |
Polskie |
Ulotka |
Onder de term Brandveilig Leven vallen tal van activiteiten om de veiligheid van mensen groter te maken. Dit kunnen verschillende initiatieven zijn die het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van burgers vergroten, zoals voorlichting op (basis)scholen, rookmelderacties en brandveiligheidchecks. Het hoofddoel van dit landelijk project is het realiseren van bewustwording en gedragsverandering bij burgers, bedrijven en instellingen op het gebied van brandveiligheid. Binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland is een werkgroep Brandveilig Leven samengesteld waar wordt gewerkt aan deelprojecten om burgers in onze regio bewust te maken van Brandveilig Leven.
De campagne ‘een Brandveilig Leven’ staat helemaal in het teken om samen – burger en brandweer – onze leefomgeving zo veilig mogelijk te kunnen maken. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Brand in huis. Je moet er niet aan denken. Of juist wel..? Hebt u in huis werkende rookmelders hangen? Weet iedereen in uw gezin hoe hij bij brand het snelst buiten komt? Waar bewaart u de huissleutel als u ’s avonds naar bed gaat? En weet u wat u moet doet als er door vlam in de pan in de keuken brand ontstaat?
Om mensen bewust te maken van de gevaren van rook en vuur zijn door de veiligheidsregio’s in Oost Nederland twee interactieve films ontwikkeld: een gericht op jonge gezinnen en een op ouderen. De films, opgebouwd uit deelfragmenten, nemen de kijker mee door verschillende verhaallijnen. In elk fragment worden twee keuzes voorgelegd. Na elke keuze start een nieuw fragment. Zo bepaal je zelf hoe het de hoofdpersonen vergaat.
Alles over brandveiligheid in en om uw huis. Kijk hier voor een overzicht van alle folders over brandveilig leven.
En kijk voor meer tips hier
'Smokey de Rookmelder' is ontwikkeld om aandacht te vragen voor brandveilig leven. Volg Smokey ook op Facebook!
Lespakketten
De brandweer heeft dit beeldmerk verwerkt in de lessen over brandveiligheid die worden gegeven op basisscholen. In alle lessen wordt aandacht besteed aan het voorkomen en ontdekken van brand en hoe te reageren bij brand.
De lessen zijn interactief, met oefeningen en proefjes. Samen nadenken en vooral delen van ervaringen.
Meer informatie over de lespakketten vindt u onder 'Lees meer'.
We versturen regelmatig persberichten naar regionale en lokale media in Noord- en Oost-Gelderland om mensen tips te geven om brand in en om huis te voorkomen. Elke maand zoomen we in op een ander thema rond brandveiligheid, zoals een schone schoorsteen, brandveilige feestdagen, het voorkomen van vlam in de pan of het gevaar van koolmonoxide.
Klik op een thema voor meer informatie en tips om de brandveiligheid te vergroten:
Brandveilig klussen
Brandveilig carnaval
Brandveilig Oud&Nieuw (vuurwerk en wensballon)
Brandveilige feestdagen
Voorkom schoorsteenbrand
Voorkom vlam in de pan
Voorkom brand door elektrische apparatuur
Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Voorkom brand in de natuur
In elk huishouden wordt er weleens geklust. Maar bent u zich ook bewust van het brandgevaar tijdens het klussen? In de haast of door onoplettendheid is een foutje zo gemaakt. Met soms ernstige of zelfs fatale gevolgen. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland raadt u aan veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Zeker als u werkt met brandgevaarlijke stoffen.
Algemene voorzorgsmaatregelen
Solderen en lassen
Verf afbranden
Dakdekken
Ontvlambaar
Broei in poetsdoeken
Wilt u meer informatie? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid
Wij geven u graag wat tips om dit feest gezellig, maar ook (brand)veilig te vieren.
Overvolle ruimte
Het oude spreekwoord ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geldt niet altijd. In een overvolle ruimte, waar je je met heel veel moeite van de ene naar de andere kant kunt bewegen, ben je bij het uitbreken van brand niet veilig. Hoe gezellig het ook lijkt, het is dan verstandiger om de feestvreugde ergens anders op te zoeken.
Kleding & Textiel
Tijdens carnaval en bij een bezoek aan overvolle kroegen, kunt u uw veiligheid verhogen door rekening te houden met het soort kleding dat u draagt. Hoe brandbaar kleding is, is afhankelijk van de vorm, de structuur en de samenstelling van de vezels van de stof. Wist u dat foam en polyester bij brand vrijwel meteen smelt en daardoor in de huid brandt? Hierdoor kunnen ernstige brandwonden ontstaan. In het algemeen geldt dat des te strakker de kleding om het lichaam zit, des te moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij losjes zittende kleding komt makkelijker zuurstof bij de brandhaard waardoor het vuur zich sneller verspreidt. Carnavalsvierders kunnen dus het beste nauwsluitende kleding dragen en geen wijdvallende mouwen. Ook het dragen van onderkleding helpt. Een strak hemdje van katoen of wol onder synthetische kleding kan veel problemen voorkomen.
Meer informatie over welke kleding wel of niet geschikt is?: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid
Kleding toch in brand? Lees hier wat te doen.
Probeer niet in paniek te raken als kleding in brand staat. Ga nóóit rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Daarnaast is het belangrijk dat direct wordt begonnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken.
Vluchtroutes
Tot slot: zorg dat u in de kroeg de nooduitgangen weet te vinden, mocht er onverhoopt toch brand uitbreken.
Meer tips van de brandweer over onder andere brandveilige versiering zijn ook te vinden op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid
Vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw. Leuk! Doe het wel voorzichtig. Elk jaar gebeuren er namelijk veel ongelukken met vuurwerk. Soms omdat het vuurwerk niet goed is, maar meestal omdat kinderen (en volwassenen) er niet goed mee omgaan. Ga veilig om met vuurwerk en lees deze tips van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
Voor het afsteken:
Tips voor het afsteken:
Wensballon
Ook wensballonnen zijn populair tijdens Oud en Nieuw, maar wees je ervan bewust dat je een vlammetje de lucht instuurt, terwijl je geen controle hebt over de plek waar het terecht komt. Let ook op plaatsgebonden regels; in sommige gemeenten is het oplaten van wensballonnen verboden. Houd verder rekening met het volgende:
Meer weten? Bijvoorbeeld over het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk en hoe vuurwerk eigenlijk werkt, kijk dan op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid
De feestdagen liggen weer in het verschiet. Wellicht bent u ook al bezig met de voorbereidingen voor dit feest. Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland wil u graag een paar tips geven om dit feest gezellig, maar ook (brand)veilig te vieren.
Kerstbomen
Wanneer u kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer (gezien vanaf de uitgang van uw kamer). Zet de boom niet in de loop- of vluchtroute of dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen en zorg er voor dat de boom goed stevig staat. De boom is minder brandbaar als hij vocht kan opnemen en vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, haalt u de boom dan weg. Koop in ieder geval een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.
Verlichting
Feestversiering
Slingers, textiel, vlaggetjes en andere versieringen zijn bepalend voor de snelheid waarmee een brand om zich heen grijpt. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico’s bij brand. Het is verkrijgbaar in de reguliere handel. Vraag er nadrukkelijk om. Op de verpakking kunt u zien of de versiering brandveilig is. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.
Zorg er voor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Als u de versiering ophangt met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden. Natuurlijk dennengroen is zeer brandbaar, en dus niet geschikt voor versiering.
Kaarsen
Kaarsen staan het veiligst in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal zijn niet brandveilig. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron (bijvoorbeeld op de vensterbank), door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Heeft u kinderen en/of huisdieren houd dan de kaarsen buiten hun bereik, en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.
Als er hout, kolen of olie gestookt wordt, komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die deeltjes hechten zich aan de wand van het kanaal en vormen een brandbare laag. Ontbranding van deze laag kan leiden tot schoorsteenbrand. Ook kan de schoorsteen verstopt raken door andere vervuiling (zoals vogelnesten). Omdat er dan weinig tot geen ‘trek’ meer is, kunnen verbrandingsgassen terugslaan in de kamer.
Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ontstaat.
Laat de schoorsteen vegen
Om een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, adviseren wij u de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleert de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Schakel een erkend bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.
Veilig stoken
Een veilige manier van stoken is de zogenaamde ‘Zwitserse methode’. Hierbij legt u kleine houtjes bovenop grote houtblokken. Dit zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en de rookontwikkeling minimaliseert.
Toch een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het vuur in de haard of kachel is te doven met droog zand. Het vuur in het rookkanaal blijft wel branden. Het is van belang om direct de schoorsteenklep of luchttoevoer te sluiten en de brandweer te bellen via 112. Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms met een explosie tot gevolg. Zorg dus dat er altijd een emmer met zand naast de openhaard of kachel staat.
Meer informatie over veilig stoken vindt u op: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid:
Vlam-in-de-pan is een veelvoorkomende oorzaak van een (keuken)brand. Vlam-in-de-pan wordt vaak veroorzaakt door een oververhitte pan met olie of vet. Als een bewoner bij een dergelijk incident niet snel handelt blijft het niet bij een verbrande afzuigkap alleen. Belangrijk bij vlam-in-de-pan is dat er níet met water geblust wordt want een klein beetje water in de olie zorgt al voor een grote vuurbal.
De belangrijkste tip om een vlam-in-de-pan te voorkomen is in de buurt te blijven als je aan het koken bent. Zet de kookpit(ten) even uit als de telefoon gaat of als je onverwacht bezoek krijgt.
Hoe te handelen bij vlam in de pan:
Niet doen!
Blus brandende olie of vet nooit met water! Let er op dat je een brandende of hete pan nooit verplaatst, dit vergroot het risico op brand en persoonlijk letsel. De pan moet langere tijd afkoelen. Als de olie opgebrand is dooft het vuur door gebrek aan brandstof.
Wat te doen als er toch brand ontstaat:
Voorkom brand door elektrische apparatuur
Apparatuur als router, modem, satellietontvanger en kastjes voor digitale televisie kunnen bij normaal gebruik al flink warm worden. Wij adviseren dan ook om deze apparaten vrij te houden van bijvoorbeeld gordijnen en kastjes waarin deze apparatuur vaak staat. Of er in ieder geval voor te zorgen dat – indien zo’n ontvanger in een kastje staat – er voldoende ruimte is zodat de warmte kan ontsnappen.
De brandweer adviseert verder om dergelijke apparatuur vrij van stof te houden en er niets bovenop te leggen. Regelmatig ontstaan er woningbranden die veroorzaakt worden door oververhitting van apparatuur, mede doordat de warmte die zo’n apparaat ontwikkelt niet goed kan ontsnappen.
Rookmelders
Een brand kan altijd ontstaan. Elektrische apparatuur is vaak aangesloten op stroom en er kan altijd een storing optreden. Als er toch brand ontstaat dan is het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium gealarmeerd worden. Rookmelders zijn dan onmisbaar. Mocht zich toch een incident voordoen dan kan een goedwerkende rookmelder mensen vroegtijdig waarschuwen zodat de schade beperkt blijft. De brand kan misschien geblust worden en de bewoners kunnen het huis nog ontvluchten.
Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 15 mensen door koolmonoxide. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden verbrandingstoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas en ontstaat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos.
Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?
Koolmonoxide is kleurloos; u kunt het niet zien. En geurloos; u kunt het dus ook niet ruiken. Het bloed neemt koolmonoxide 250 keer sneller op dan zuurstof, met als gevolg dat er zuurstofgebrek ontstaat in de belangrijke organen zoals de hersenen. Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen (bijvoorbeeld kachel, geiser, cv, combiketel), een open haard of een garage aan het huis vast waar verbrandingsmotoren worden gestart, loopt mogelijk gevaar op CO-vergiftiging.
Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?
De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?
Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?
Het is belangrijk uw (open)verbrandingstoestel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer en ventilatie.
Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heeft u een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter.
Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?
Kijk voor meer informatie over onder andere koolmonoxidemelders op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid
De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geeft u graag een paar tips voor een veilige wandeling, picknick of barbecue.
Wat kunt u doen?
Wat te doen bij brand?
Meer tips voor een veilige barbecue of kampvuur? Ga dan naar https://www.brandweer.nl/brandveiligheid