Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe draagt de ervaring van oudere werknemers bij aan de kwaliteit van het werk? Met het project ‘Verzilveren’ brengt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland oudere collega’s voor het voetlicht. Dat betekent aandacht voor de wensen van 55+’ers. En ook voor hun bijzondere kwaliteiten. Er werden drie focusgroepen - medewerkers, HRM-collega’s en leidinggevenden – samengesteld om invulling te geven aan ‘Verzilveren’.

Gerjan Hondorp (62) deed mee aan de medewerkersgroep. Hij is arbo-coördinator en daarnaast werkt hij operationeel als hoofdofficier van dienst. Met die laatste functie gaat hij binnenkort stoppen. ‘Na een nachtdienst heb je echt wel meer tijd nodig om te herstellen’, zegt hij. ‘Daaraan merk je wel dat je een dagje ouder bent.’ En dat is nu beter bespreekbaar, weet Gerjan ook van andere collega’s.

 

‘Voor mij ligt de stip veel verder dan mijn pensioenleeftijd. Ik wil na mijn pensioen lekker vitaal van mijn vrije tijd genieten.’ – Gerjan

 

Fit

Gerjan: ‘Vitaal zijn is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ben je nog tevreden op de plek waar je zit? Past het werk nog steeds bij je? Misschien is in de loop van de tijd het werk veranderd, of ben je zelf het werk ontgroeid. Ga het gesprek aan. Met jezelf, met je leidinggevende of met een coach.’

Fit zijn komt iedereen ten goede, zowel de medewerker als de organisatie. Gerjan: ‘In coronatijd hebben we het “ommetje” geïntroduceerd. Belangrijk is het besef dat je je niet bezwaard hoeft te voelen om een lunchwandeling te maken. Als je daar de tijd voor neemt, dan betaalt zich dat in de middag weer terug, bijvoorbeeld in de vorm van productiviteit. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’ Herstelbehoefte is iets dat van belang is om serieus te nemen. Waarom zou je je telefoon wel bij 60% even opladen en jezelf niet? Dat blijkt toch lastiger te zijn. Neem je pauzes, de directeur VNOG is daar duidelijk in: Zorg goed voor jezelf en werk aan je vitaliteit.  Zo voelen mensen dat het mag en dat het echt belangrijk is.

Levenservaring

Mensen worden heel onzeker als ze minder goed meekomen met nieuwe ontwikkelingen. ‘Ik moet soms twee keer kijken voor ik zie hoe je iets doet, bijvoorbeeld op mijn telefoon’, bekent Gerjan. ‘Jongere collega’s zijn daar vaak handiger in. Je ziet ook wel dat collega’s zich afvragen of senioren bij nieuwe ict-toepassingen wel snel genoeg meekomen. Aan de andere kant maken oudere medewerkers door hun levenservaring zich meestal niet zo druk bij een nieuwe of lastige situatie als jongere. Zij kennen vaak wel oplossingen uit het verleden.’

Training

‘Ik wil de jaren tot aan mijn pensioen niet zomaar uitzitten’, zegt Gerjan. ‘Dan worden het vijf heel lange jaren. Daarom kijk ik: wat zijn nieuwe ontwikkelingen op mijn vakgebied? En dan volg ik een korte training, waardoor ik nieuwe inzichten krijg die ik in mijn werk kan toepassen.’ Hiermee blijf je ook mentaal fit en uitgedaagd.

Tips van Gerjan

•    Lees het boek ‘Oud worden, jong blijven’ van Erik Scherder over hoe je je hersenen activeert door te bewegen.
•    Als je de trap neemt: loop een keer extra de trap op en af.
•    Haal geen koffie voor je collega, maar loop samen naar het koffieapparaat. Zo is ook je collega even in beweging.
•    Neem bij zittend werk elk uur 5 minuten pauze, waarin je even naar buiten wandelt.
 

Collega's aan het woord

Vitaal en prettig werken tot aan je pensioen

Hoe draagt de ervaring van oudere werknemers bij aan de kwaliteit van het werk? Met het project ‘Verzilveren’ brengt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland oudere collega’s voor het voetlicht. Dat betekent aandacht voor de wensen van 55+’ers. En ook voor hun bijzondere kwaliteiten.

Terug naar boven