Jaarlijks onderhoud aan de schoorsteen verkleint de kans op een brand. En de kans op koolmonoxidevergiftiging. Een verstopte of vervuilde schoorsteen zorgt ervoor dat de rook niet goed door de schoorsteen weg kan.
Als rook niet door de schoorsteen weg kan, kan het terugkomen de kamer in. Ook kan het vuil aan de binnenkant van de schoorsteen vlam vatten. Bovendien kan het giftige gas koolmonoxide vrijkomen. Dit is een gas dat je niet ruikt of ziet.
Hoe herken je een schoorsteenbrand
Je herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Alsof er een zware storm waait. Buiten kun je de vlammen uit de schoorsteen zien komen. Sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer. Ook deurtjes in kachels en haarden moet je sluiten.
Wat je nooit moet doen bij een schoorsteenbrand
Blussen met water. Water op vuur geeft stoom in het rookkanaal. Hierdoor ontstaat druk die een ontploffing kan veroorzaken.
De Zwitserse methode
Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.
Ga als volgt te werk:
- Open de luchttoevoer van je kachel.
- Leg in de lengterichting grote blokken hout
- Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte
- Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik
- Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik
- Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik
- Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen
- Dek de stapel af met wat sprokkelhout
- Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken
Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kan de luchttoevoer dicht.
Wat doe je met asresten
Asresten blijven nog lang warm. Ook als ze afgekoeld lijken, kunnen ze weer opgloeien door zuurstof of het tegen elkaar wrijven van kooltjes.
- Gooi de kooltjes of as in een zinken of metalen emmer en laat deze buiten staan.
- Laat de emmer ongeveer vijf dagen staan en gooi het daarna in de container.
- Gooi asresten bij het restafval, en niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de composthoop. Asresten kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten.
Update: 15 november 2025
Bronnen: Brandweer Nederland - NIPV