Overslaan en naar de inhoud gaan

Dankzij de Wet veiligheidsregio's werken gemeenten samen in hetzelfde gebied, met dezelfde grenzen, samen met politie, brandweer en ambulancezorg. Hierdoor gaat vooral in de crisisbeheersing en rampenbestrijding de bestuurlijke en operationele slagkracht omhoog.

 

Daarnaast regelt de wet de organisatie van de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening en de organisatie van rampen- en crisisbeheersing.

Regionale plannen

Het Algemeen Bestuur van VNOG stelt minimaal eens per vier jaar een Regionaal Beleidsplan vast. Daarin zijn onder meer de beoogde operationele prestaties en oefeningen vastgelegd. Ook stelt het bestuur een Regionaal Risicoprofiel vast, dat een overzicht geeft van de belangrijkste risico’s in het gebied. Ook wordt eenmaal per vier jaar een Regionaal Crisisplan vastgesteld, waarin de procedures, taken en bevoegdheden zijn vastgelegd. Het Regionaal Beleidsplan, het Regionaal Risicoprofiel, het Brandrisicoprofiel en het Dekkingsplan zijn allemaal aanvullend aan elkaar.

GRIP-structuur VNOG

Met de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) coördineert Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de inzet bij opgeschaalde incidenten als meerdere hulpdiensten met elkaar moeten samenwerken. Bij grote of complexe incidenten is het gebruikelijk om op te schalen volgens deze GRIP-structuur.

Het GRIP-boekje geeft inzicht in de GRIP-structuur binnen VNOG. Het bevat overzichten van de verschillende crisisteams en organogrammen van de hulpdiensten en processen. Hiermee is in één oogopslag duidelijk welke taken bij wie zijn belegd tijdens een GRIP-opschaling.

Bekijk het GRIP-boekje

Rampbestrijdingsplannen

In sommige bedrijven en organisaties zijn de risico's groter dan in andere. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Deze bedrijven noemen we BRZO-bedrijven. BRZO staat voor: Besluit Risico's en Zware Ongevallen. In onze regio hebben we acht BRZO-bedrijven.

Afspraken over de bestrijding van een incident bij een BRZO-bedrijf hebben we vastgelegd in rampbestrijdingsplannen. In onze rampbestrijdingsplannen staan de maatregelen die genomen moeten worden en coördinerende afspraken. Deze zijn gericht op een bepaald risico(object) en de omgeving ervan.

Bekijk de rampbestrijdingsplannen in onze regio

Risicokaart.nl: traceer de risico's in jouw buurt

Via risicokaart.nl traceer je eenvoudig de risico's bij jou in de buurt door je postcode of woonplaats in te voeren. Je ziet direct of er een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming. Ook krijg je advies over wat je in zo'n geval het beste kunt doen.

Atlas Leefomgeving: Hoe woon jij?

Je leefomgeving is belangrijk voor je gezondheid. Hoe is de luchtkwaliteit? Zijn er veel wegen in de buurt die geluidsoverlast geven? Is er veel groen in je omgeving waar je kunt ontspannen?  
 

Op Atlas Leefomgeving kun je jouw leefomgeving checken met kaarten of aan de hand van (veiligheids)thema's. 

Ook leuk voor als je wilt verhuizen en een indruk wilt krijgen van je nieuwe buurt. Bekijk ook eens de verhalen van mensen die hun plek hebben gecheckt op de pagina Verken je buurt. 

Terug naar boven