Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze challenges zijn bekend en start-ups kunnen hierop reageren. Zie elders op de pagina voor meer informatie over de vraagstukken.

 

Het komt er op neer dat VNOG en partners zoals gemeenten de ‘leverancier’ zijn van maatschappelijke vraagstukken waar startende bedrijven mee aan de slag gaan. In september worden de eerste pitches bij bedrijven/start-ups uitgezet (zie kader). 

VNOG heeft in 2021 vanuit een intern leiderschapstraject aandacht gegeven aan het stimuleren van meer ondernemerschap/ondernemendheid in de organisatie. Een flexibele schil en samenwerking met ondernemers en start-ups bieden meer kansen tot innovatie binnen de organisatie. Aanjager van SIR Achterhoek is VNOG collega Remco ten Raa. “Vanuit het leiderschapstraject Professionals voor de Toekomst ben ik bezig geweest na te denken over hoe we ons meer kunnen verbinden met het bedrijfsleven. Met als idee dat samenwerking loont en dat we als overheid niet alles alleen kunnen.”  

Gezamenlijk innoveren 

Maatschappelijke problematiek die ook nog eens steeds complexer wordt in onze samenleving moet je in gezamenlijkheid aanpakken wil je echt innoveren, aldus Remco. “Innovatie is een mooi toverwoord maar hoe zet je nu concrete stappen? Een programma als Startup in Residence biedt hier mogelijkheden voor. Denk aan laagdrempelig samenwerken met startende ondernemers, dus kennis van buiten naar binnen halen. Specifieke kennis die je voor een bepaald probleem nodig hebt, maar zelf niet in huis hebt. En dat ook nog eens binnen je eigen regio. Ik heb gezien dat de gemeente Amsterdam hier bijvoorbeeld mooie resultaten mee boekt.”  

Pitches en innovaties samenbrengen 

Samen met Tom Salemink en Julian Leijser van Stichting startup Achterhoek werd er eerder dit jaar een brainstorm georganiseerd. Hieruit bleek dat er met een Start-up programma vanuit de Achterhoek kansen zijn die we moeten benutten. Tom: “Er is al een klimaat en netwerk in de Achterhoek waar start-ups worden gestimuleerd. Samen met een impuls vanuit de Regio Deal is nu Start-up Achterhoek ontstaan en is VNOG naast initiatiefnemer nu daadwerkelijk ook deelnemer. Met een aantal mooie uitdagende challenges die we met een diverse club mensen uit VNOG hebben gevonden. Met SIR Achterhoek zetten we de innovatiekracht van start-ups in voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door in co-creatie samen te werken met de overheid verbeteren we het Nederlandse vestigingsklimaat voor start-ups én stimuleren we innovatief werken binnen de overheid.” 

Ambities realiseren 

Een traject met verschillende pitches beslaat een periode van zes maanden. Julian: ,,Start-ups werken een half jaar lang samen met de opdrachtgever om de ultieme unieke oplossing voor het maatschappelijke probleem te ontwikkelen en testen. Dat moet uiteindelijk resulteren in een contract en hopelijk langdurige samenwerking met de opdrachtgever. Het SIR team begeleidt deze co-creatie. We ontsluiten een interessant netwerk in de Achterhoek voor de start-ups waarmee ze hopelijk sneller kunnen groeien om hun ambities te realiseren. Andere overheden in Nederland kunnen bij succes natuurlijk van de resultaten uit SIR Achterhoek profiteren.’’ 

Een deel van de programmakosten wordt vanuit de Regio Deal (8RHK ambassadeurs en Provincie Gelderland) betaald en een deel van de programmakosten en vergoeding voor de pilot van de start-up komt voor rekening van de deelnemende opdrachtgevers.  

Vragen? 

Heb je vragen over het SIR Achterhoek? Neem contact op met Remco ten Raa, 088-310 7703 of r.tenraa@vnog.nl  

Onze challenges staan online!

Ben jij een start-up die maatschappelijke impact wil maken?

Wil jij kans maken op:

  • Deelname aan het programma Start-up in Residence
  • € 10.000,- vergoeding voor de pilotfase
  • Kans op een vervolgopdracht
  • Toegang tot het netwerk van mogelijk toekomstige opdrachtgevers.

 

Onze challenges zijn:

  • Risico's brand slim monitoren

  • Footprint zo laag mogelijk houden bij trainingen

  • Oude uniformen 'upcyclen'

  • Wildcard Challenge ‘Veiligheid’

 

Ben jij een start-up die echt het verschil maken? Bekijk de uitgebreide toelichting van de challenges van VNOG op https://startupachterhoek.nl/

Vraagstukken/pitches die bij bedrijven/start-ups worden uitgezet:

Definitie start-up: 
,,Een start-up is een startend bedrijf met een vernieuwend idee waarbij een product gemaakt wordt dat breed weggezet kan worden. Onder deze start-up definitie verstaan wij startende ondernemingen, spin offs en samenwerkingsverbanden/consortia.’’

Terug naar boven