Risicogericht advies
Als veiligheidsregio kijken we niet alleen naar brandveiligheid. We kijken ook naar omgevingsveiligheid: de opslag, het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het water, het spoor en door buisleidingen. Onze inzet is het bereiken, waarborgen en verbeteren van een veilige fysieke leefomgeving. Hierbij nemen we ook omgevingsfactoren mee, zoals overstromingsrisico, de risico’s van nieuwe vormen van energiegebruik en -opslag en de maatschappelijke impact op de leefomgeving.
Aan de ene kant adviseren we over gebouwen. Aan de andere kant denken we bijvoorbeeld mee over voldoende bluswatervoorzieningen en dat de woningen in een woonwijk bereikbaar zijn voor hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance.
Ook zijn we met beheerders en terreineigenaren continu in overleg om hun gebieden, terreinen en gebouwen zo 'natuurbrandveilig' mogelijk in te richten. Daarbij kan het gaan om een andere soort beplanting, die minder brandgevoelig is, of om het vrijhouden van stroken grond waarop de brand kan stuklopen.
Gezonde en veilige fysieke leefomgeving
Het maatschappelijk doel van de Omgevingswet is het bereiken, waarborgen en verbeteren van de fysieke leefomgeving. Om dit te bereiken zijn kernwaarden vastgesteld, die voor veiligheidsregio’s van belang zijn. Deze gaan over de kwaliteit van de leefomgeving, samenwerking tussen veiligheidsregio’s en partners, veilige projectontwikkeling en informatievoorziening. Voor ons ligt focus op vier van de kernwaarden voor een veilige leefomgeving:
Maak een afspraak met onze adviseurs
Is jouw gemeente bezig met een omgevingsvisie of omgevingsplan? Of ligt er een initiatief waarvoor een adviesgesprek, intake- of omgevingstafel wordt georganiseerd? Onze Adviseurs Veilige Leefomgeving sluiten hier graag bij aan. Zo kunnen we samen voor een gezonde en veilige leefomgeving zorgen.