Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben je eigenaar van een gebouw of gebruik je een gebouw? Dan ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Voor brandveiligheid gelden landelijke regels. Die regels staan nu in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In sommige gevallen is een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig. Of je moet een gebruiksmelding voor brandveilig gebruik doen bij de gemeente. 

De gemeente ziet erop toe dat eigenaren of gebruikers er zorg voor dragen dat de brandveiligheid van hun gebouw voldoet aan de gestelde eisen. Wij adviseren gemeenten, ondernemers en andere belanghebbenden over vergunningen, veiligheid en het voorkomen van risico’s.

Introductie Omgevingswet

Bekijk hoe onze adviesrol eruit ziet door de komst van de Omgevingswet.

Risicogericht advies

Als veiligheidsregio kijken we niet alleen naar brandveiligheid. We kijken ook naar omgevingsveiligheid: de opslag, het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het water, het spoor en door buisleidingen. Onze inzet is het bereiken, waarborgen en verbeteren van een veilige fysieke leefomgeving. Hierbij nemen we ook omgevingsfactoren mee, zoals overstromingsrisico, de risico’s van nieuwe vormen van energiegebruik en -opslag en de maatschappelijke impact op de leefomgeving.

Aan de ene kant adviseren we over gebouwen. Aan de andere kant denken we bijvoorbeeld mee over voldoende bluswatervoorzieningen en dat de woningen in een woonwijk bereikbaar zijn voor hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance.

Ook zijn we met beheerders en terreineigenaren continu in overleg om hun gebieden, terreinen en gebouwen zo 'natuurbrandveilig' mogelijk in te richten. Daarbij kan het gaan om een andere soort beplanting, die minder brandgevoelig is, of om het vrijhouden van stroken grond waarop de brand kan stuklopen.

Gezonde en veilige fysieke leefomgeving 

Het maatschappelijk doel van de Omgevingswet is het bereiken, waarborgen en verbeteren van de fysieke leefomgeving. Om dit te bereiken zijn kernwaarden vastgesteld, die voor veiligheidsregio’s van belang zijn. Deze gaan over de kwaliteit van de leefomgeving, samenwerking tussen veiligheidsregio’s en partners, veilige projectontwikkeling en informatievoorziening. Voor ons ligt focus op vier van de kernwaarden voor een veilige leefomgeving:

Omgevingstafel

Een gemeente moet in principe binnen acht weken een vergunning beoordelen. Bij complexe initiatieven is die tijd onvoldoende. Daarom wordt initiatiefnemers geadviseerd hun voorstel voor te leggen aan de gemeente voor de vergunningsaanvraag. De gemeente kan vervolgens een omgevingstafel organiseren. Hierin komt de initiatiefnemer met verschillende ambtenaren van de gemeente, omgevingsdienst, GGD, VNOG en andere relevante partners samen om het initiatief te bespreken. Omdat het initiatief in een vroeg stadium behandeld wordt kunnen wij risicogerichte adviezen geven. De hele fysieke leefomgeving wordt hierin meegenomen. Er is niet alleen aandacht voor brandveiligheid en externe en industriële veiligheid, maar ook voor bluswater, bereikbaarheid, gezondheid (vanuit GHOR-perspectief) en multidisciplinaire risico’s.

Advies met de RAM-READAR 

Als VNOG hebben we aan een omgevingstafel een unieke positie. Bij onze advisering gebruiken we namelijk onze Risico Analyse Monitor (RAM). Dit hulpmiddel laat zien welke risico’s er zijn in gebouwen en gebieden en hoe deze risico’s verkleind kunnen worden. 

Maak een afspraak met onze adviseurs

Is jouw gemeente bezig met een omgevingsvisie of omgevingsplan? Of ligt er een initiatief waarvoor een adviesgesprek, intake- of omgevingstafel wordt georganiseerd? Onze Adviseurs Veilige Leefomgeving sluiten hier graag bij aan. Zo kunnen we samen voor een gezonde en veilige leefomgeving zorgen.

Terug naar boven