Een autobrand met een lithium-ion batterij vraagt om een andere aanpak dan een ‘ouderwetse’ autobrand. Ook het laden van elektrische voertuigen brengt brandrisico’s met zich mee – vooral in afgesloten ruimtes zoals parkeergarages. Deze ontwikkelingen hebben impact op ons werk als brandweer. Om daar goed op voorbereid te zijn, moeten we blijven leren, oefenen én samenwerken.
Van brandstoftank naar batterijpakket
Elektrische auto’s, e-scooters, zonnepanelen en thuisbatterijen zijn steeds vaker onderdeel van ons dagelijks leven. Maar wat als er iets misgaat? Accu’s gedragen zich anders bij brand dan een traditionele verbrandingsmotor. Ze kunnen nasmeulen, ontbranden na uren en moeilijk bereikbaar zijn. Dat vraagt om een andere benadering van incidentbestrijding én om extra aandacht voor preventie. Wat zijn de risico’s bij het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage? Hoe snel verspreidt rook zich in zo’n ruimte? Hoe herken je een gesmolten accupakket? Daar moeten wij als brandweer op voorbereid zijn.
Meebewegen met ontwikkelingen
Onze brandweercollega’s trainen steeds vaker op incidenten met elektrische voertuigen. Daarbij helpt het enorm als we kunnen oefenen met echte voertuigen en losse accudelen.