Overslaan en naar de inhoud gaan

Een autobrand met een lithium-ion batterij vraagt om een andere aanpak dan een ‘ouderwetse’ autobrand. Ook het laden van elektrische voertuigen brengt brandrisico’s met zich mee – vooral in afgesloten ruimtes zoals parkeergarages. Deze ontwikkelingen hebben impact op ons werk als brandweer. Om daar goed op voorbereid te zijn, moeten we blijven leren, oefenen én samenwerken. 

 

Van brandstoftank naar batterijpakket

Elektrische auto’s, e-scooters, zonnepanelen en thuisbatterijen zijn steeds vaker onderdeel van ons dagelijks leven. Maar wat als er iets misgaat? Accu’s gedragen zich anders bij brand dan een traditionele verbrandingsmotor. Ze kunnen nasmeulen, ontbranden na uren en moeilijk bereikbaar zijn. Dat vraagt om een andere benadering van incidentbestrijding én om extra aandacht voor preventie. Wat zijn de risico’s bij het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage? Hoe snel verspreidt rook zich in zo’n ruimte? Hoe herken je een gesmolten accupakket? Daar moeten wij als brandweer op voorbereid zijn.

Meebewegen met ontwikkelingen

Onze brandweercollega’s trainen steeds vaker op incidenten met elektrische voertuigen. Daarbij helpt het enorm als we kunnen oefenen met echte voertuigen en losse accudelen. 

Dankzij een mooie samenwerking met Klein Gunnewiek Autodemontage beschikken we over verschillende gedemonteerde onderdelen, zoals pyro-technische koppelingen en noodontkoppelingskabels en -schakelaars. Deze onderdelen gebruiken we tijdens verschillende instructie momenten binnen de veiligheidsregio, zoals de HV-102- trainging over moderne voertuigen die op de posten wordt gegeven. Hiermee kunnen onze oefenleiders realistische scenario’s opzetten, waarin brandweermensen op een veilige manier leren hoe ze elektrische voertuigen kunnen herkennen, benaderen en veiligstellen én hoe ze op de juiste manier kunnen blussen.

Samenwerking is essentieel

De energietransitie kunnen we niet alleen aan. We hebben kennis, partners en praktijkvoorbeelden nodig. Daarom zijn we blij met de samenwerking met Klein Gunnewiek. Onze omgeving verandert. Dat vraagt om aanpassingsvermogen van onze organisatie én om goede samenwerkingen zoals deze. Zo blijven we samen vakbekwaam én toekomstbestendig.

 

Meer dan blussen: ook voorlichting en preventie

Naast oefenen zetten we ook in op het creëren van risicobewustwording bij burgers, bedrijven en gebouwverantwoordelijken, zoals Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en pandeigenaren. Dit doen we onder andere door het geven van voorlichting. 

Veilig laden in parkeergarages

Zo ontwikkelden we een infographic speciaal voor VvE’s over elektrisch laden in parkeergarages. Hierin staan praktische tips over hoe je dat zo veilig mogelijk doet, waar je op moet letten en welke risico’s er zijn. Ons belangrijkste advies? Laad bij voorkeur niet op in een parkeergarage. We weten echter dat dit soms toch gebeurt. Juist daarvoor geven we in de infographic praktische adviezen. 

 

Terug naar boven