Overslaan en naar de inhoud gaan

Als organisator van een evenement wil je een mooi evenement organiseren. Maar je wilt natuurlijk ook dat het veilig is. Hiervoor stel je een veiligheidsplan op.

Wat is een veiligheidsplan?

Er zijn veel onderwerpen op het gebied van veiligheid en gezondheid waarvoor je aandacht moet hebben als je een evenement organiseert. In het veiligheidsplan beschrijf je welke maatregelen je neemt om voor de veiligheid van bezoekers, medewerkers, artiesten en omgeving bij het evenement te zorgen. Het is daarom één van de belangrijkste plannen bij het organiseren van een evenement. Bij voorkeur dien je het veiligheidsplan bij de vergunningsaanvraag in.

 

Veilig verloop van evenement
Na de aanvraag voor een vergunning bepaalt de gemeente hoe groot de risico's van het evenement zijn. Bij evenementen met een gemiddeld of groot risico, een B- of C-evenement, en met grote gevolgen voor de directe omgeving is een goedgekeurd veiligheidsplan vereist. Maar ook in andere gevallen is een veiligheidsplan zinvol. Het helpt je om na te denken over de veiligheid van het evenement en de maatregelen die je kunt nemen om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. Welke personen zijn verantwoordelijk voor welke veiligheidstaken? Wat moet er gebeuren in het geval van noodsituaties? Hoe moet het organisatieteam reageren bij noodsituaties? Welke middelen moeten aanwezig zijn?

 

Stappenplan organisatie evenement
Het maken van een veiligheidsplan is een van de stappen die je doorloopt bij het organiseren van een evenement. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken? Bekijk de pagina Evenementen.

Hoe maak je een veiligheidsplan?

Als organisator zijn er diverse hulpmiddelen voor het opstellen van een veiligheidsplan. Je kunt bijvoorbeeld het format Veiligheidsplan gebruiken. In een veiligheidsplan besteed je aandacht aan in ieder geval de risicoprofielen van het evenement, de beveiliging, veiligheid en gezondheid.

Risicoprofielen

Organiseer je een aandachts- (B-) of risicovol (C-) evenement? Dan wordt verwacht dat je nadenkt over de veiligheidsrisico’s die aanwezig kunnen zijn. Er moet een risicoprofiel voor worden opgesteld. Er zijn drie risicoprofielen:

  1. Publieksprofiel: welke kenmerken heeft publiek dat op jouw evenement afkomt? Van welke leeftijdscategorie? Hoeveel bezoekers worden er verwacht?
  2. Activiteitenprofiel: wat vindt er plaats op jouw evenement? Is er sprake van bijvoorbeeld drankgebruik, drugsgebruik, motorcross, voetbalwedstrijd, een Hollandse avond, etc.?
  3. Ruimtelijk profiel: waar vindt het evenement plaats? In welke omgeving is het evenement? Het maken van een plattegrond van het evenement hoort ook bij dit onderdeel.

Beveiliging, veiligheid en gezondheid

Alle onderdelen met betrekking tot brandveiligheid, gezondheid, mobiliteit, bereikbaarheid en beveiliging vallen hieronder.

  • Gezondheidsparagraaf of gezondheidsplan: In de gezondheidsparagraaf geef je aan hoe de zorg geregeld is tijdens het evenement. Hoeveel eerste hulpverleners zijn er aanwezig? Waar staat de EHBO-post? Wat is de werkwijze bij een ongeval? Je kunt hiervoor de kaders uit de Veldnorm Evenementenzorg gebruiken.
  • Incidentscenario’s: je werkt de scenario’s die voor de hand liggen en kunnen plaatsvinden tijdens het evenement uit.
  • Coördinatie en communicatie: je legt vast wie het aanspreekpunt is tijdens het evenement en tijdens een calamiteit.
  • Bijlagen en tekeningen: aan het veiligheidsplan voeg je indien mogelijk tekeningen toe, bijvoorbeeld een overzichtstekening, een inrichtingstekening en een mobiliteitstekening. De indieningsvereisten hiervoor staan in de BGBOP. Ook andere bijlagen zijn relevant, zoals het programma, beveiligingsplan, huisregels en het gezondheidsplan.

Wil je meer uitleg bij het veiligheidsplan? Bekijk dan het Nederlandse Handboek Evenementen Veiligheid (HEV).

Standaardrichtlijnen en -advies

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) heeft standaardrichtlijnen en -advies opgesteld die je kunnen helpen bij het organiseren van je evenement. De brandweer heeft folders op het gebied van brandveiligheid, de GHOR op het gebied van gezondheid en hygiëne. Alle standaardrichtlijnen en -adviezen zijn samengevoegd in een overzichtelijke infographic.

Terug naar boven