Overslaan en naar de inhoud gaan

Om het 'luchtverkenningsseizoen 2024' te openen was er begin maart een startbijeenkomst voor alle ruim 60 betrokken luchtverkenners uit Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Het tijdig ontdekken van een beginnende natuurbrand en het nauwkeurig bepalen van de locatie van de (beginnende) brand zijn belangrijke taken van de luchtverkenningseenheden tijdens het natuurbrandseizoen.  

 

Ontwikkelingen

Onder leiding van Hans Dijkman (Coördinator luchtverkenning vanuit VNOG), werden alle luchtverkenners bijgepraat over procedures, nieuwe ontwikkelingen en afspraken rondom het vliegen. De alarmeringen in P2000, de nieuwe headsetapparatuur en de test met de automatische drone stonden als onderwerp op de agenda. Daarnaast was er aandacht voor de effecten van vliegvuur en werden de felbegeerde 'Wings' uitgereikt.

Wing
 

Drie luchtverkenners kregen deze avond hun 'Wing', een mijlpaal als je meer dan 50 uur als luchtverkenner de lucht in bent geweest. Bas Treffers, Joop Jansen en Richard Ydo waren de gelukkigen en kregen uit handen van Hans Dijkman de felbegeerde speld overhandigd.

 

Alarmeringen in P2000

Vanaf dit seizoen zijn de alarmeringen van de luchtverkenning niet meer zichtbaar in P2000. 

 

Test met drone

Arnoud Buiting (Programmaregisseur VNOG) heeft de aanwezigen bijgepraat over de bewaking van natuurgebieden in de Veluwe en het testen met een automatische drone. Vanaf eind maart tot en met september kan een automatische drone vliegen over natuurgebieden in de Veluwe. De drone vliegt vanaf brandweerkazerne Otterlo en geeft informatie die is bedoeld om beginnende branden in dit natuurgebied vroegtijdig op te sporen. Het vliegen met deze automatische drone gebeurt als test en is onderdeel van een onderzoek in opdracht van Stichting het Veluwse Bosbrandweer Comité (VBC). Wanneer een mogelijke natuurbrand wordt gedetecteerd, worden de beelden (kleur en infrarood) gemaakt en gestreamd naar de meldkamer. 

Deze technologische ontwikkeling met de drone is nog in de testfase en is geen vervanger voor de luchtsurveillance met de verkenningsvliegtuigen. De luchtverkenning met de Cessna’s vanaf Teuge (de Ajax Noord en de Ajax Zuid) gaan gewoon door. 

 

Vliegvuur

Rinus Huisman van TBO (Team Brand Onderzoek VNOG) hield, naar aanleiding van de vele (berm)branden vorig jaar langs de A28, een betoog over het gevaar van vliegvuur. In 2022 was er een record in het aantal brandgevoelige dagen (luchtvochtigheid <50%). Door vliegvuur kan een brand zich op een heel andere plek uitbreiden. Boodschap aan de luchtverkenners was dan ook om de omgeving in de nabijheid van een natuurbrand te blijven bewaken. Dit voorkomt dat de bluseenheden plotseling van achteren verrast worden door een nieuwe brand.

 

Special Air Services 

Gert Jan Woudstra, directeur van Special Air Services Teuge en eigenaar van de Ajax-vliegtuigen, gaf tenslotte nog een korte presentatie over de werking en het besturen van een vliegtuig. Omdat de verkenners ook piloot/waarnemer zijn, moeten zij de beginselen van het vliegen kennen. Zij kunnen, in een onverwachte situatie met de piloot, de besturing van het vliegtuig overnemen. De luchtverkenners worden ook tijdens een verkenningsvlucht bijgepraat door de piloot en mogen als het even kan zelf een moment het vliegtuig besturen. 

 

Klaas Noorland bedankte alle luchtverkenners namens de stichting het Veluws Bosbrandweer Comité voor hun inzet. Hans Dijkman sloot na de presentaties het formele gedeelte af. Tot slot werden onder het genot van een hapje en drankje nog ervaringen gedeeld.

Luchtverkenners die hun 'Wing' kregen

Van links naar rechts: Bas Treffers, Joop Jansen, Richard Ydo, Hans Dijkman

 

 

 

Luchtverkenning | Natuurbrandpreventie

Risico op natuurbrand

VNOG houdt zich op allerlei manieren bezig met het voorkomen en beperken van het effect van natuurbrand. Voor ons is de belangrijkste taak ervoor zorgen dat mensen die in onze natuurgebieden werken, wonen en recreëren zich op tijd in veiligheid kunnen brengen.

Blushelikopter met oranje waterzak
Actueel
Systeemoefening-natuurbrand-veluwe-Brandweer-VNOG-11
Risico- en Crisisbeheersing
Terug naar boven