Overslaan en naar de inhoud gaan

Anders dan de politie, de brandweer en de ambulancedienst is de GHOR geen hulpdienst. De GHOR Noord- en Oost-Gelderland (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) is regisseur en coördinator van een netwerk. Dat netwerk bestaat uit geneeskundige hulpverleningsorganisaties, veiligheidspartners en openbaar bestuur. Onze missie is het voorkomen en beperken van gezondheidsschade.  

 

Wij werken samen

De geneeskundige hulpverleningsorganisaties uit ons netwerk zijn onder andere de GGD, ambulancedienst, ziekenhuizen, huisartsen(posten), traumacentra, Nederlandse Rode Kruis, GGZ-instellingen, maatschappelijk werk en slachtofferhulp.  

 

Wij zijn altijd de verbinder die helpt om continuïteit van zorg te realiseren. We dragen bij aan het vormen van een krachtige keten die goed is voorbereid op rampen en crises. Dat doen we door samenwerkingsafspraken te maken. Tijdens een incident of ramp is er een regionale crisisstructuur. Binnen deze structuur is de keten van geneeskundige hulporganisaties met elkaar verantwoordelijk voor de publieke- en acute gezondheidszorg.  

 

Wij signaleren, adviseren, informeren en verbinden. 

Kerntaken van de GHOR

De professionals van de GHOR Noord- en Oost-Gelderland werken aan effectieve en efficiënte geneeskundige hulpverlening in een veilige regio. Organisaties in de regio zijn daardoor beter voorbereid op crises en incidenten. 
 

Informatiemanagement is een belangrijke taak van de GHOR. Relevante gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Op basis daarvan is informatie beschikbaar voor de gezondheidszorg, veiligheidspartners en het openbaar bestuur. Met deze informatie uit de hele regio is er continu afstemming tussen verschillende organisaties mogelijk.  
 

In het geval van een grootschalig incident wordt snel geschakeld en kan gerekend worden op hulp vanuit verschillende netwerken. Zo ontstaat samenhang. Dreigingen die tot ernstige verstoringen kunnen leiden voor de dienstverlening van zorgorganisaties of zelfs de zorgketen proberen we te voorkomen of tot een minimum te beperken. 

Evenement organiseren

Bij het organiseren van een evenement moet je aan veel denken. Een vergunning natuurlijk, maar ook de veiligheid van bezoekers en medewerkers is belangrijk. Lees alles over het organiseren van een evenement.

24/7 een geneeskundige crisisorganisatie paraat

De GHOR Noord- en Oost-Gelderland heeft, net als andere veiligheidspartners, te maken met veel verschillende soorten incidenten. Van brand in een verpleeghuis, kettingbotsingen, een giftige rookwolk boven een woonwijk, noodweer bij een evenement, stroomuitval, familiedrama’s en andere ingrijpende gebeurtenissen tot corona, mond-en-klauwzeer, Q-koorts, Ebola en de opvang van gevluchte Oekraïners. 

Zorgrisicoprofiel

Het Zorgrisicoprofiel geeft onder andere weer welke crisistypen het meest relevant zijn voor de acute en publieke geneeskundige zorg. In het profiel is snel te lezen waarop de zorgketen zich moet voorbereiden om altijd acute en publieke zorg te kunnen leveren aan patiënten die dat nodig hebben.

Corona

Tijdens de coronacrisis had de GHOR een belangrijke rol in het samenbrengen en -werken binnen de witte kolom. Om inzichtelijk te krijgen van wat er speelde was er een actiecentrum opgericht om alle vragen en actiepunten uit te zetten. Daarnaast heeft de GHOR op het gebied van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) een actieve en verbindende rol gespeeld. De GHOR was betrokken bij een eerlijke verdeling, opslagmogelijkheden en gaf inzicht in voorraden en hoe de PBM’s te reserveren waren. De GHOR speelt nog steeds een cruciale rol in de nafase van de coronacrisis door de knelpunten in het geneeskundig netwerk en de diverse informatiestromen inzichtelijk te maken. Problemen pakt de GHOR soms zelf op of worden door het netwerk aangegeven.  

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Sinds de oorlog in Oekraïne, is er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen. De 25 Veiligheidsregio’s in Nederland hebben een coördinerende taak bij de (crisis)noodopvang van ontheemden uit Oekraïne. De taak van de GHOR is het verbinden van de geneeskundige hulp aan opvanglocaties. Hierbij kan je denken aan de inzet van een huisarts op locatie. 

GGD GHOR Nederland

GGD GHOR Nederland is de belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Als overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) werkt zij mét en vóór leden aan het versterken van de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. GGD GHOR Nederland is de verbindende schakel met kennisinstituten, ministeries en andere belangrijke partners. 

Actueel

Actueel-artikel-ghor-themabijeenkomst-2022-01
GHOR

Foto banner: John Stevens

Terug naar boven