Overslaan en naar de inhoud gaan

Dat gold zeker voor Isidoor 2023, de cyberoefening die onlangs duizenden crisisprofessionals in hun greep hield. Verschillende sectoren, meerdere veiligheidsregio’s en het Ministerie van Justitie en Veiligheid namen hieraan deel.
Ook VNOG heeft meegedaan aan deze overheidsbrede Cyberoefening. Een mooie ervaring en goed om te zien hoe er samengewerkt wordt met vitale organisaties en ketenpartners. Naarmate cyberdreigingen zich ontwikkelen, wordt het bevorderen van expertise en paraatheid van cruciaal belang voor de nationale veiligheid en maatschappelijke stabiliteit. 
 

Edwin Moraal, CISO en Adviseur ICT nam namens VNOG deel aan de cyberoefening. We stelden hem na afloop van de oefening enkele vragen.

Waarom heeft VNOG meegedaan?

“Het VR-ISAC (Veiligheidsregio lnformation Sharing and Analysis Centre) speelt een belangrijke rol in het voorkomen en bestrijden van cyberincidenten in veiligheidsregio’s. Als lid van het VR-ISAC was ik afgevaardigd om fysiek op het Ministerie van Justitie en Veiligheid mee te doen aan de driedaagse cyberoefening ISIDOOR2023. In september 2020 zijn wij zelf geraakt door een ransomware aanval. De kennis en ervaring die ik tijdens deze praktijksituatie heb opgedaan kwam tijdens deze oefening goed van pas. 
Oefening baart kunst is ook hier het adagium. Door herhaling leer je echt sneller te acteren op de scenario's die zich kunnen voordoen bij dit type incident. Binnen het VR-ISAC delen wij binnen een vertrouwelijke omgeving kennis en ervaring uit, op het gebied van cybersecurity en cyberweerbaarheid. Dit doen we om elkaar te versterken. We leren van elkaar en helpen elkaar.”
 

Wat is het belang van dit type oefening?

“Zo’n grote oefening maakt het belang van onderlinge samenwerking nog eens extra duidelijk. Samenwerking tussen de veiligheidsregio's, en ook tussen verschillende ketenpartners en partners in de vitale infrastructuur. Denk hierbij aan Waterschappen, Nutsbedrijven, betalingsverkeer, Rijkswaterstaat, inzet Politie, gasproductie en distributie van gas en landelijk transport. Maar ook met de crisisorganisaties en hun operationeel leiders. Elkaar kennen en elkaars crisisstructuur kennen is noodzakelijk.
Generiek doel voor de veiligheidsregio’s was een landelijk beeld ophalen van de veiligheidsregio's en hun (vitaal) verzorgingsgebied. En daarmee helder te krijgen wat de cyberdreiging is, met bijbehorende mogelijke impact.”

 

De evaluatie van deze oefening gaat waardevolle inzichten bieden voor verbetering, maar één ding is zeker, met elkaar zijn we steeds beter voorbereid.

Meer info via het Nationaal Cyber Security Centrum.

 

Cybercriminaliteit

We gebruiken onze computer en smartphone steeds vaker om online iets op te zoeken of te doen. Hierdoor neemt de kans op cybercriminaliteit toe.

Terug naar boven