Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinds eind maart tot en met oktober kan een automatische drone vliegen over natuurgebieden op de Veluwe. De drone vliegt vanaf brandweerkazerne Otterlo en geeft informatie die is bedoeld om beginnende branden in deze natuurgebieden vroegtijdig op te sporen. Het vliegen met deze automatische drone gebeurt als test en is onderdeel van een onderzoek/haalbaarheidsstudie in opdracht van het VBC (Stichting het Veluws Bosbrandweer Comité). Onder aan dit artikel geven we meer informatie over het VBC. Deze pilot is mogelijk gemaakt door financiering vanuit NIPV innovatie en de vluchten werden gedaan door het Team Digitale Verkenning Brandweer Nederland.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door: 

  • VNOG (Veiligheidsregio Noord- Oost Gelderland), 
  • VGGM (Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden), 
  • LIVEOP (Softwareontwikkelaar), 
  • Avy (Dronebouwer),  
  • MKON (Meldkamer Oost-Nederland brandweer),  
  • Team Digitale Verkenning van het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid).  

 

Luchtsurveillance met verkenningsvliegtuigen blijft doorgaan 

Door klimaatverandering komen natuurbranden in bos, heide en gras steeds vaker voor. Branden in natuurgebieden kunnen snel groot worden, omdat ze onvoorspelbaar en moeilijk te bestrijden zijn.  Dat maakt monitoring nog belangrijker. Het onderzoek met de drone richt zich op de vraag of het inzetten van een drone een nuttige aanvulling, of zelfs vervanging, kan zijn op luchtsurveillance met verkenningsvliegtuigen. Met drones valt naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid en beeldvorming in de meldkamer en in het veld. De huidige luchtsurveillance met verkenningsvliegtuigen blijft vooralsnog ongewijzigd doorgaan.  
 

Opsporen en melden 

Bij het testen vliegt de drone boven het te verkennen gebied (het testgebied) volgens een vastgestelde route. Als er een mogelijke natuurbrand wordt gedetecteerd, wordt deze met AI (kunstmatige intelligentie) geverifieerd. Vervolgens worden de beelden die de drone maakt gestreamd naar de meldkamer. Vanuit de meldkamer worden de brandweereenheden naar de locatie begeleid. Met de dan al beschikbare informatie, weten zij voor aankomst al of zij te maken hebben met een kleine of grote brand en waar de brandhaard zit. De informatie helpt ook bij het beslissen tot op- of afschalen. 

 

De drone blijft automatisch op veilige hoogte en vliegt na de opsporing en melding weer verder. Bij het leegraken van de accu, of aan het einde van de vastgestelde route vliegt de drone automatisch terug naar de thuisbasis: het docking station op brandweerkazerne Otterlo. Als blijkt dat het delen van de beelden met de meldkamer goed verloopt, is een volgende stap om -wederom als test- ook de beelden te delen met de aanrijdende brandweereenheden. 

 

Bekijk de video en leer meer over hoe de drone wordt ingezet boven natuurgebieden in de Veluwe  

 

Veelvuldig testen en vergunning 

Het inzetten van de drone is in een eerder traject, samen met Brandweer Otterlo, dronebouwer Avy en Softwareontwikkelaar LIVEOP getest. Deze technologische ontwikkeling is een stap verder vooruit in informatie gestuurd werken. Een ander voordeel is dat met drones minder CO2 wordt uitgestoten dan met vliegtuigen.  

 

Voor dit onderzoek is een vergunning verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het ILT is een dienstonderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en houdt toezicht op het vliegen met drones en handhaaft als dat nodig is.  

 

 

Drone om vroegtijdig natuurbranden waar te nemen

Waar staat VBC voor?

Meer informatie over de drone

Terug naar boven