Overslaan en naar de inhoud gaan

Een avond waarin geïnteresseerden informatie krijgen over het risico op natuurbrand en de mogelijke preventieve maatregelen. Een praktische bijeenkomst waarin vooral de eigen omgeving centraal staat, net als de maatregelen die de bewoner zelf kan treffen om het risico op en de effecten van een natuurbrand fors te verkleinen.

Inspanning van iedereen nodig 

“Wij gaan graag in gesprek met bewoners van risicovolle wijken over natuurbrandveiligheid. Natuurbrand is een toenemend risico in Nederland. Bewoners van risicovolle wijken zijn zich dit niet altijd bewust,’ zegt Klaas Noorland [Projectleider Gebiedsgerichte aanpak – Natuurbrandbeheersing]. Daarom zoeken wij de bewoners van dit type wijken op in hun eigen woonomgeving. We verbinden de algemene ontwikkelingen van het natuurbrandrisico ten gevolge van klimaatverandering aan hun persoonlijke woonomgeving op een beeldende en inspirerende manier.

Op maandag 8 april jongstleden was een bijeenkomst gepland in samenwerking met de buurtvereniging Tongeren op het landgoed Tongeren. Een landgoed aan de westzijde van het Veluwse dorp Epe, dat enige jaren geleden is geconfronteerd met een aangestoken heidebrand in de nabije omgeving. Ruim 30 bewoners waren aanwezig, net als de burgemeester van de gemeente Epe dhr. Tom Horn. Een interessante avond met discussie en toegenomen bewustzijn over het eigen handelen.

Kennis delen met oog voor mens en natuur

De presentatie gaat in belangrijke mate over: 

  • Het hogere natuurbrandrisico ten gevolge van klimaatontwikkeling
  • De belangrijkste elementen waardoor een natuurbrand kan ontstaan 
  • Datgene wat je zelf kunt doen om een natuurbrand te voorkomen en de gevolgen ervan te verkleinen 
  • Wat te doen als je wordt geconfronteerd met een natuurbrand

Om te kunnen begrijpen waarom het risico op natuurbrand toeneemt wordt eerst aandacht besteed aan de veranderingen die invloed hebben op de natuur. We laten de ontwikkeling zien in Europa en in Nederland. Daarna wordt uitleg gegeven wat er nodig is om een natuurbrand te laten ontstaan en hoe snel natuurbranden zich kunnen ontwikkelen. Basiskennis die het de bezoeker mogelijk maakt om beter te begrijpen waarom het risico toeneemt. Net als de noodzaak tot het nemen van maatregelen om het risico op natuurbrand en het effect ervan te verkleinen. Vervolgens wordt ingezoomd op concrete voorbeelden uit de eigen woonomgeving of wijk.
 

Dicht bij de bewoners

Tijdens de bijeenkomst worden beelden getoond van de eigen lokale omgeving van de bezoeker. Foto’s van begroeiing vrijwel tegen rieten daken aan, huisnummerbordjes en brandkranen die bedolven zijn onder natuurlijke begroeiing, houtwallen met droog hout langs fietspaden, schoorstenen zonder vonkenvangers, smalle toegangspoorten…… Hindernissen waarvoor aandacht wordt gevraagd en waarvan bewoners zich veelal niet bewust zijn.

Bewoners herkennen hun eigen perceel en de lokale wegen en realiseren zich dat zij zelf de nodige actie kunnen ondernemen om het risico op een natuurbrand te verkleinen. Natuurlijk ontstaat er tijdens de avond ook discussie over de inzet van overheidsinstanties. Bewoners weten vaak feilloos wat organisaties zoals gemeenten, natuurbeheerdersbrandweer hadden moeten doen. Maar daar blijft het niet bij. Gaandeweg de discussie ontstaat er vaak een gevoel van gezamenlijk oppakken van relatief kleine maatregelen die een groot verschil kunnen maken.

Denk vooruit in risicovolle wijken

Deze bewonersinformatieavonden vinden plaats in de hele provincie en altijd in samenspraak met de gemeenten en lokale organisaties die dicht bij de bewoners van de risicovolle wijken staan. Een gezamenlijke aanpak die duidelijk vruchten af werpt en die nog veel bewoners-informatieavonden zal gaan opleveren. 

Risico op natuurbrand

VNOG houdt zich op allerlei manieren bezig met het voorkomen en beperken van het effect van natuurbrand. Voor ons is de belangrijkste taak ervoor zorgen dat mensen die in onze natuurgebieden werken, wonen en recreëren zich op tijd in veiligheid kunnen brengen.

Blushelikopter met oranje waterzak
Actueel
Systeemoefening-natuurbrand-veluwe-Brandweer-VNOG-11
Risico- en Crisisbeheersing
Terug naar boven