Incident groot evenement

Zwarte Cross 1compriIn een mensenmassa kan paniek uitbreken of een grote vechtpartij ontstaan. Iedereen wil dan tegelijk weg, waardoor mensen in de verdrukking kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij grote evenementen zoals een braderie, een feestweek of in een voetbalstadion.

Zo bereidt u zich voor

Begeeft u zich in een mensenmassa, kijk dan altijd even waar de nooduitgangen zijn. U weet dan welke kant u op moet als er iets gebeurt. Bent u met een groepje mensen op pad, spreek dan vooraf met elkaar een ontmoetingsplek af.

Dit kunt u doen

  • Blijf rustig en volg de aanwijzingen van hulpdiensten op.
  • Ga nooit tegen de mensenstroom in, maar probeer wel de kant op te gaan van de nooduitgang.
  • Help mensen overeind die in de drukte gevallen zijn.


Dit doet de overheid

Wie een evenement wil organiseren, moet een vergunning hebben. De gemeente die de vergunning afgeeft, stelt daar eisen aan. Er moeten maatregelen genomen zijn voor de brandveiligheid, voor nooduitgangen, EHBO-voorzieningen en bereikbaarheid van het terrein voor de hulpdiensten (brandweer, politie en ambulances).

Tijdens evenementen zijn hulpdiensten op het terrein of in de buurt, zodat zij snel kunnen ingrijpen als er wat gebeurt.

Bij demonstraties of voetbalwedstrijden kan de politie vooraf informatie verzamelen. Zo krijgt ze een beeld van de mogelijke geweldplegers.
Op de dag zelf is de politie zichtbaar aanwezig op strategische plekken. Indien nodig, treedt de politie op. Soms wordt de Mobiele Eenheid (ME) ingeschakeld.