Extreem Weer

tak over weg en TASIn ieder seizoen kan extreem weer voorkomen. Bijvoorbeeld een zware storm, ijzel, extreme kou of hitte. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en kan de gezondheid van mensen in gevaar komen. 

Zo bereidt u zich voor

Zorg ervoor dat u altijd een noodpakket in huis heeft. Houd de weersverwachting goed in de gaten. Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas en een fles water in uw auto ligt. Gaat u reizen, neem dan een mobiele telefoon en eventueel een oplader mee.

Zo wordt u gewaarschuwd

Als er extreem weer op komst is, geeft het KNMI een voorwaarschuwing of weeralarm af via radio, tv en internet. Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien, kan plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Kijk voor meer informatie op www.knmi.nl.

Dit kunt u doen

Blijf bij een weeralarm voor uw omgeving bij voorkeur thuis. Moet u toch de deur uit, neem dan voldoende eten en water mee. Denk ook aan dekens, warme kleding en een opgeladen mobiele telefoon. Laat anderen weten waar u naar toe gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is om de hulpdiensten niet te overbelasten. Zij kunnen zich dan toeleggen op het bieden van hulp waar dat het meest nodig is. Zorg voor elkaar, informeer bij ouderen of chronisch zieken of ze hulp nodig hebben.

Dit doet de overheid

De overheid verstrekt informatie over het te verwachten weer en geeft via weerswaarschuwingen en alarmen aan hoe u zich kunt voorbereiden. Mochten er onverhoopt toch reizigers stranden, dan zorgen overheid en bedrijven samen voor overnachtingsmogelijkheden in bijvoorbeeld sporthallen.