Uitval drinkwatervoorziening

2017 02 20 Water Kraan 1450.300

Schoon drinkwater, we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Het uitvallen van drinkwatervoorzieningen kan flinke overlast geven. Bij mensen thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen en bij bedrijven. De overheid en drinkwaterbedrijven hebben noodplannen klaarliggen. Maar het is ook belangrijk om te weten hoe je zelf goed voorbereid bent.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Denk aan een leidingbreuk of werkzaamheden, waardoor de toevoer van drinkwater tijdelijk is afgesloten. Ook kan er verontreiniging zijn geconstateerd. De overheid wil jou dan zo snel en goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender Omroep Gelderland en via de website van jouw gemeente.

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

Bij uitval water is het handig om onder andere de volgende dingen te hebben:

  • flessen water;
  • overige drinkbare vloeistoffen (frisdrank, sappen etc);
  • desinfecterende handgel;
  • emmer (om bijvoorbeeld water uit een sloot te halen voor de wc)
  • zorg voor voldoende water voor drie dagen (reken op vier liter per persoon per dag) en een aantal lege, schone flessen of een jerrycan;
  • wanneer het drinkwaterbedrijf werkzaamheden aankondigt, kun je van tevoren extra flessen met drinkwater vullen.

Wat doen overheid en drinkwaterbedrijf Vitens?

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, gemeenten en drinkwaterbedrijf Vitens werken intensief samen om bij een storing voortvarend op te treden. Alles is erop gericht  de gevolgen van langdurige uitval zoveel mogelijk te beperken. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet. Bij extreme situaties kan het ook zijn dat er opvanglocaties worden geregeld.

Wat te doen bij uitval van drinkwater?

Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van drinkwaterbedrijf Vitens. Wanneer een storing groter is of langer duurt, komen ook de hulpdiensten in actie.