Uitval drinkwatervoorziening

2017 02 20 Water Kraan 1450.300
Ruim 30.000 huishoudens in Gelderland zaten in februari 2017 zonder water door een grote waterstoring. Hieronder leest u hoe u dat kunt voorkomen en tips als er een waterstoring is.

Zo kunt u het voorkomen

Ga niet zomaar graafwerkzaamheden uitvoeren, er liggen mogelijk kabels of leidingen in uw tuin. Moeten er leidingen worden aangelegd of verplaatst, schakel dan een vakman in. Via www.klic.nl kunt u bij het Kadaster aanvragen waar leidingen en kabels door uw grond zijn aangelegd.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Haal een noodpakket in huis. Niet alleen handig bij watertekort, maar ook als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Voor de inhoud kunt u kijken op www.crisis.nl
  • Op www.waterstoring.nl vindt u ook meer informatie. Bijvoorbeeld over bruin water.


Bij een storing:

  • Controleer of alle kranen zijn dichtgedraaid.
  • Als de storing naar verwachting binnen 2 uur is opgelost, wordt geen waarschuwing gegeven. Duurt de storing langer, dan krijgt u informatie via Omroep Gelderland. Ook kunt u kijken op de website van uw gemeenten of van het waterleidingbedrijf.
  • Uitval van de watertoevoer levert meestal geen acuut gevaar op. Bel daarom niet met 112. Heeft u wel hulp nodig, omdat uw gezondheid kwetsbaar is en u zelf geen tijdelijke opvang hebt kunnen regelen , bel dan uw gemeente.
  • Denk aan de mensen in uw omgeving. Loop bijvoorbeeld even langs bij mensen die mogelijk hulp nodig hebben.
  • De overheid en bedrijven hebben noodplannen als de storing langdurig is. Voor instellingen waar ouderen en zieken verblijven, liggen draaiboeken klaar om zo’n noodsituatie op te vangen.

 

Dit doet de overheid

Als stroom, gas, water of telefoon extreem lang uitvallen, kan dat heel gevaarlijk zijn. Overheid en bedrijven hebben hier noodplannen voor.
Voor instellingen waar ouderen of zieken verblijven, ligt een draaiboek klaar om zo’n noodsituatie op te vangen.
Als de telefoon uitvalt, kunnen hulpdiensten op andere manieren met elkaar in contact blijven.
Vaak worden brandweerkazernes in de hele regio bezet en politiesteunposten ingericht, zodat er hulp van politie, brandweer of ambulance kan worden ingeroepen.