Giftige stoffen

Foto gevaarlijkestoffenGrote ongevallen met giftige stoffen komen niet vaak voor. De brandweer rukt wel vaker uit voor kleinere (koolmonoxide) lekkages. Een ongeval met giftige stoffen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een productiefout bij een bedrijf dat met giftige stoffen werkt of opslaat, een ongeval bij vervoer van giftige stoffen op de weg, water of spoor of een lekkage van giftige stoffen bij bijvoorbeeld overlading.

Wat kunt u doen?

  • Denk aan uw eigen veiligheid Als u het niet vertrouwt of gewaarschuwd wordt door de sirene of via NL-Alert, ga dan direct naar binnen en sluit deuren en ramen. Vergeet ook niet luchtcirculatiesystemen uit te zetten als u die hebt.

  • Beoordeel de situatie: Gevaarlijke stoffen in de lucht kun je soms herkennen aan de kleur van de lucht of aan de chemische of 'vreemde' geur. Probeer de bron te herleiden.

  • Informeer de hulpdiensten: bel 112. Vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de situatie zo nauwkeurig mogelijk.

  • Verleen hulp. Zorg ervoor dat ook andere mensen naar binnen gaan. Als u iemand wilt helpen, doe dat niet in de open lucht, maar neem diegene mee naar binnen. Probeer informatie over de situatie te krijgen via internet of radio. Blijf binnen tot u zeker weet dat het weer veilig is.