Stijging besmettingscijfers in Noord- en Oost-Gelderland zeer verontrustend

Test website16-12-2020

In de afgelopen week is het aantal coronabesmettingen dat GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft geregistreerd opnieuw fors gestegen (+51%). De situatie in onze regio is hiermee zeer zorgelijk en verontrustend. In heel Nederland geldt dat de besmettingscijfers toenemen. Met name in onze regio is de toename relatief groot. Ook zijn er in de afgelopen week flink meer mensen getest en is het percentage positieve tests gestegen. Het bron- en contactonderzoek is hierdoor noodgedwongen afgeschaald. Dat is een zeer onwenselijke situatie, die niet bijdraagt aan het terugdringen van het coronavirus. Dit situatiebeeld is vanavond besproken in het wekelijks corona-overleg met de 22 VNOG burgemeesters.

Situatie zorghotels
De zorghotels op de Noord-Veluwe, in de Achterhoek en in Apeldoorn kampen met grote capaciteitsproblemen en personeelstekorten. Vandaag is de hulp van het Rode Kruis en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) ingeschakeld om op korte termijn ondersteuning te bieden. Ook zijn vandaag de eerste patiënten overgebracht naar andere regio’s.

Winkels
De 22 burgemeesters staan achter de duidelijkheid omtrent de winkels die het kabinet vandaag heeft gegeven. De maatregelen zijn noodzakelijk om het aantal contacten te beperken. VNOG voorzitter Ton Heerts: “De situatie in de zorg en de forse stijging van het aantal besmettingen maakt dat ik iedereen dringend verzoek om zich aan de geldende maatregelen te houden en niet de randen op te zoeken. Het zijn stevige tijden voor ons allemaal.”

Jaarwisseling
Tot slot hebben de burgemeesters gesproken over de komende jaarwisseling. Niet overal mag carbid geschoten worden. Dat verschilt per gemeente. Heerts: “Laten we er samen voor zorgen dat deze lockdown zo kort mogelijk duurt. Daarom is ten aanzien van carbidschieten namens 22 VNOG burgemeesters de dringende oproep: sla een jaar over!”