Meeste mensen houden zich aan maatregelen

mondkap 2Sinds woensdag 4 november 2020 om 22.00 uur gelden in ons land extra maatregelen boven op de gedeeltelijke lockdown. In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) houden de meeste inwoners zich daar gelukkig ook aan. Met strikt toezicht en handhaving door boa’s en politie wordt in VNOG gecontroleerd of de coronamaatregelen worden nageleefd. Waar willens en wetens de maatregelen worden overtreden wordt direct opgetreden.

Bekeuringen
In de regio zijn van 2 november tot en met 7 november 2020 in totaal zestig bekeuringen uitgeschreven die te maken hadden met het overtreden van de geldende coronamaatregelen. Dat waren soms ook groepjes jeugd die zich niet aan de afspraken hielden.
In de gemeente Eibergen waren in een café negen mensen aan het pokeren. Deze zijn allen bekeurd, evenals de eigenaar. Zowel in de gemeente Ermelo als in de gemeente Harderwijk werd in enkele hotels na 20:00 uur alcohol geschonken en genuttigd. Een café in de gemeente Voorst hield zich eerder al herhaaldelijk niet aan de maatregelen, deze mag voor de tweede keer een dwangsom tegemoet zien.
Op basis van tips zijn enkele feestjes, ook in woningen, vooraf voorkomen. De politie is in gesprek gegaan met enkele ouders en organisatoren. Dat verliep prima en met wederzijds begrip.

Tijdelijke sluiting
De voorzitter van de VNOG heeft zaterdagochtend besloten om de McDrive van McDonalds aan de Lange Amerikaweg 72 in Apeldoorn per direct te sluiten. Dit omdat werd geconstateerd dat de openingstijden uit de noodverordening bewust en moedwillig niet werden nageleefd. De betreffende locatie van McDonalds blijft gesloten tot en met vrijdag 20 november. Tot die tijd mag niemand het pand en bijbehorend parkeerterrein betreden.

Afstand houden soms lastig
In onze regio was het met name zaterdag druk in winkelstraten. Ondanks de oproep van gemeenten, boswachters en natuurorganisaties gingen er zondag met het mooie weer toch veel mensen naar het bos en was het druk in het buitengebied. VNOG voorzitter Ton Heerts: “Ik begrijp heel goed dat mensen een wandeling in de buitenlucht willen maken. Dat mag ook. Maar zorg ervoor dat er geen plekken ontstaan waar het te druk is, zodat de afstandseis te houden blijft.”

Koste wat kost volledige lockdown voorkomen
Nog steeds ligt in een aantal gemeenten in onze regio het aantal besmettingen boven de signaalwaarde zeer ernstig. Op dit moment is er nog geen signaal vanuit de Rijksoverheid richting de VNOG dat de regio in volledige lockdown zou moeten. Dat willen we ook kosten wat kost voorkomen. De enige weg naar verbetering is dat mensen de regels naleven. VNOG voorzitter Ton Heerts: “Namens de 22 burgemeesters van onze veiligheidsregio doe ik een dringend beroep op alle inwoners van onze regio om zoveel mogelijk thuis te blijven en de maatregelen na te leven. Voor werken geldt, doe dit vanuit huis tenzij het echt niet anders kan. Iedereen is aan zet.”

Steun elkaar
Heerts tenslotte: “Steun elkaar de komende tijd. Steun ook de lokale ondernemers. Blijf sporten zolang het kan, bestel iets lekkers bij jouw favoriete koffietent, kroeg of restaurant, vergeet de groenteboer of bakker niet. Maak een praatje, breng iemand een bloemetje, zorg voor een ander en probeer het ondanks alles goed te houden met elkaar. Zo hopen we het met elkaar nog even vol te houden. Ook al is het lastig. Houd de moed erin!”