VNOG komt met nieuwe noodverordening (26-3-2020)

Gemeenten VNOGForse beperkingen voor Veluwse- en Achterhoekse recreatiesector

Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

Voorzitter VNOG Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd.”

Vakantieparken en campings in Noord- en Oost-Gelderland worden niet verplicht tot sluiting. Wel moeten op alle vakantieparken en campings gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, recreatieruimtes en sanitairblokken gesloten worden. Tenzij een vakantiepark of camping wordt aangewezen door de voorzitter van de veiligheidsregio als een verboden gebied.

Alleen recreatieobjecten met eigen sanitaire voorzieningen en waarvan eigenaren en huurders de algemene voorschriften m.b.t. groepsvorming en 1,5 meter afstand opvolgen, zijn toegestaan. Dat zijn bijvoorbeeld vakantiehuisjes, stacaravans of campers. Kamperen mag niet, omdat kampeerders dan zijn aangewezen op gedeelde sanitaire voorzieningen.

pdfNoodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 26maart 2020

pdfSamenvatting noodverordening 26 maart 2020

pdfAanwijzingsbesluit Toezichthouders en Buitengewone OpsporingsambtenarenNoodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland 2020

pdfQ&A noodverordening 26 maart