FacebookTwitterLinkedin

Bestrijding natuurbranden

De VNOG heeft voor de  gebieden die risico lopen op een natuurbrand speciale voertuigen. Het betreft extra aangedreven brandweerwagens die ruw terrein in kunnen, en waterwagens voor extra water. Verder zijn er afspraken en protocollen om op een bepaalde manier de voertuigen in te zetten, zodat er continu geblust kan worden met voldoende water. Kijk in dit filmpje  hoe dat is afgesproken met onze buurregio Midden Gelderland, met wie wij de Veluwe delen, het grooste aaneengesloten natuurgebied in Nederland.
Verder willen we er zo snel mogelijk bij zijn als een natuurbrand ontstaat. Vandaar dat in brandgevaarlijke omstandigheden (langdurige droogte, harde wind etc.) vliegtuigjes boven de Veluwe patrouilleren om beginnende branden te detecteren. Ieder vliegtuig wordt bemensd door een piloot en een brandweerverkenner. De groep verkenners bestaat uit ca. 90 vrijwilligers, afkomstig van brandweerkorpsen uit Gelderland en Overijssel.
Maar als het echt mis is, kunnen we de hulp inroepen van Defensie, die blushelikopters kan inzetten. Samen met een grondteam van de VNOG vormen zij dan het Fire Bucket Operations-team: de helikopter schept water vanuit een meer of rivier in grote zakken, en dropt dat op aanwijzing van de grondploeg boven het brandende gebied. Hier vind je meer informatie over het FBO-team.
Na afloop van een natuurbrand kunnen gespecialiseerde natuurbrandonderzoekers ingezet worden. ZIj doen, bij vermoeden van brandstichting samen met de politie, onderzoek naar een mogelijke oorzaak.