FacebookTwitterLinkedin

'Smokey de Rookmelder'

Smokey def'Smokey de Rookmelder' is ontwikkeld om aandacht te vragen voor brandveilig leven. Volg Smokey ook op Facebook!

Lespakketten

De brandweer heeft dit beeldmerk verwerkt in de lessen over brandveiligheid die worden gegeven op basisscholen. In alle lessen wordt aandacht besteed aan het voorkomen en ontdekken van brand en hoe te reageren bij brand.
De lessen zijn interactief, met oefeningen en proefjes. Samen nadenken en vooral delen van ervaringen.

Meer informatie over de lespakketten vindt u onder 'Lees meer'.

 

Lespakketten

Het lespakket voor groep 1/2 ‘Smokey komt logeren' is een speelse manier om brandveiligheid onder de aandacht te brengen van kinderen op jonge leeftijd en hun ouders/verzorgers. 

De schatkist van Smokey voor de groepen 3 en 4 is een spannend avontuur. Horen, zien, voelen en ervaren.

Het lespakket voor groepen 5 t/m 8 wordt al een aantal jaren gegeven. De informatie wordt niet gauw meer vergeten. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van multimedia en lesbrieven. De lesbrieven worden door de leerlingen mee naar huis genomen als ‘huiswerk’. Op deze wijze wordt zowel op school als thuis aandacht geschonken aan ‘brandveilig leven’.

Onderstaand vindt u meer informatie over het lespakket voor groep 1 en 2. Wilt u meer informatie over dit lespakket of over de lespakketten voor groep 3 en hoger? Neemt u dan contact met ons op via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Smokey komt logeren - groep 1 en 2

‘Smokey komt logeren’ is een speelse manier om brandveiligheid onder de aandacht te brengen van kinderen op jonge leeftijd en hun ouders/verzorgers. Het lespakket bestaat uit:een knuffel ‘Smokey de rookmelder’, een voorleesboekje, een map met opdrachten en verschillende praat platen.

De brandweergastdocent/leerkracht kan in de klas voorlezen uit het boekje. Hierin vertelt Smokey dat hij uit logeren gaat. De knuffel blijft achter in de klas en gaat vervolgens met ieder kind een paar dagen mee naar huis. Natuurlijk neemt hij een tas mee met daarin de map met de verschillende opdrachten. Samen met de ouders/verzorgers worden opdrachten gemaakt die betrekking hebben op het voorkomen van brand (wat is gevaarlijk, wat is goed), het ontdekken van brand (rookmelders) en wat te doen bij brand (vluchtplan). Ook belevenissen, foto’s en tekeningen kunnen in de map worden geplaatst.

Dit krijgen de kinderen mee naar huis als Smokey komt logeren:

• Zwarte rugzak met opdruk ‘Smokey komt logeren’

• Smokey-knuffel (35 cm) - wasvoorschrift: programma voor fijne was, lage temperatuur

• Rode tandenborstel met drijvend logo van Smokey

• Voorleesboek ‘Smokey komt logeren’

• Multomap ‘Smokey komt logeren’ met daarin 30 werkbladen

Werkmap

Het lespakket blijft op school. Aan het eind van het schooljaar/start nieuwe schooljaar ontvangt iedere school een brief. U kunt aangeven hoeveel opdrachtenboekjes u nodig heeft voor het nieuwe schooljaar en of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Heeft u gedurende het schooljaar extra werkbladen nodig, dan kunt u deze zelf uitprinten:

Lesbrief werkmap


PraatPlaten

De PraatPlaten worden digitaal aangeleverd. De PraatPlaten zijn bedoeld om te gebruiken in de klas. Er zijn 12 PraatPlaten met verschillende onderwerpen.

pdfBlusdeken

pdfBrandwonden

pdfKaarsen

pdfKoken

pdfLaag blijven bij rook

pdfLampen

pdfRookmelders

pdfSnoeren en stekkers

pdfSpelen met vuur

pdfTV-standby

pdfVuurwerk

pdfWasdroger

 

PowerPoint

De PowerPoint is bedoeld om te gebruiken bij het voorlezen van het boek. Alle tekeningen die in het boek staan worden in de PowerPoint weergegeven.

pdfSmokey_komt_logeren_PP_voorleesboek.pdf

 

Songtekst

pdfSmokey_de_rookmelder_songtekst.pdf

 

Smokey opdrachtplaat

pdfBedlampje

pdfBlusdeken

pdfBrandwonden

pdfBukken bij rook

pdfKaarjes en slingers

pdfKoken

pdfRookmelder testen

pdfSnoeren en stekkers

pdfSpelen met vuur

pdfTV-standby

pdfVuurwerk

pdfWasdroger