Russische inval in Oekraïne

De situatie in Oekraïne
Op 24 februari 2022 vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Op deze pagina bundelen we informatie over dit onderwerp. Je vindt hier verwijzingen naar landelijke websites van onder meer Rijksoverheid. Op deze websites vind je informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Voor mensen die moeite hebben met lezen staat er informatie op de website steffie.nl. Op deze website worden moeilijke dingen op een makkelijke manier uitgelegd. 

Algemene informatie
Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site Rijksoverheid.nl.

Voorbereiden op een crisis
Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit of crisis. De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. De informatie is altijd beschikbaar op de website https://crisis.nl/

Digitale dreigingen
Ook op het gebied van digitale dreigingen volgen de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne elkaar snel op. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit.

Alert zijn op cyberaanvallen is altijd van belang. Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid. Zorg ervoor dat je digitaal weerbaar bent.

Wat kun je zelf doen?
Informatie en tips over wat je zelf kunt doen om een cyberaanval te voorkomen staat op: https://www.crisis.nl/wees-voorbereid/cyberaanval/

Informatie en tips over veilig internetten staat op: Antwoord op vragen en hulp bij problemen. Voor iedereen. (veiliginternetten.nl)

Voor bedrijven staat er op website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meer informatie: https://www.ncsc.nl/onderwerpen/oekraine

Nepnieuws herkennen
Op de site van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over het herkennen van nepnieuws (desinformatie) en een checklist.

Steun aan vluchtelingen 
Wilt u vluchtelingen steunen dan kunt u contact opnemen met VluchtelingenWerk Nederland. Zij hebben nauwe contacten met een landelijk platform voor Nederlanders die een kamer willen aanbieden aan een vluchteling. Er zijn ook burgerinitiatieven opgezet waarbij je een kamer of woonruimte kunt aanmelden voor opvang van een vluchteling uit de Oekraïne.  


Hulplijn Rode Kruis voor vluchtelingen uit Oekraïne en vrijwilligers

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis. Het nummer is 06 48 15 80 53. Je kunt je vraag stellen in het Oekraïens en Engels, vervolgens krijg je een antwoord in de taal waarin je het bericht stuurt. 

Moet ik jodiumtabletten in huis halen?
De situatie in Oekraïne geeft daar geen aanleiding voor. De afgelopen dagen ontving de overheid vragen of het nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Moet ik jodiumtabletten in huis halen? | Rijksoverheid.nl