Russische inval in Oekraïne

Russische inval in Oekraïne

Op deze pagina vind je informatie over de verschillende thema's die spelen rond de Russische inval in Oekraïne.

Opvang vluchtelingen
Veel inwoners van Oekraïne zijn het geweld ontvlucht. De 22 gemeenten van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben alles op alles gezet om voor hen opvangplekken te realiseren. In onze regio zijn momenteel meer dan 60 gemeentelijke opvanglocaties. Hier kunnen vluchtelingen voor een langere tijd verblijven. Ook is er een regionale crisisopvanglocatie. Tegelijkertijd gaat de zoektocht naar geschikte locaties door. Ton Heerts, voorzitter Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: ‘Uit alle gemeenten is een aanbod voor opvang gekomen, daaruit spreekt een grote betrokkenheid. Ik ben dankbaar voor de inzet bij iedere gemeente. Die inzet blijven we heel hard nodig hebben, omdat we rekening moeten houden met mogelijk nog meer vluchtelingen de komende tijd.’Meer informatie

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site Rijksoverheid.nl.

Cijfers opvang vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland
Iedere maandag en donderdag publiceert het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) de cijfers over de capaciteit, bezetting en het aantal registraties van personen met de Oekraïense nationaliteit van de dag ervoor.

Informatie makkelijk uitgelegd
Voor mensen die moeite hebben met lezen staat er informatie op de website steffie.nl. Op deze website worden moeilijke dingen op een makkelijke manier uitgelegd. 

Informatie GGD Noord- en Oost-Gelderland
GGD Noord- en Oost-Gelderland staat ook klaar voor vluchtelingen. Zij zijn onder andere betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen.
Meer informatie: Opvang vluchtelingen uit Oekraïne (voor inwoners) | GGD NOGVoorbereiden op een crisis

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit of crisis. De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. De informatie is altijd beschikbaar op de website https://crisis.nl/

Digitale dreigingen
Ook op het gebied van digitale dreigingen volgen de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne elkaar snel op. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit.

Alert zijn op cyberaanvallen is altijd van belang. Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid. Zorg ervoor dat je digitaal weerbaar bent.

Wat kun je zelf doen?

Voor bedrijven staat er op website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meer informatie: https://www.ncsc.nl/onderwerpen/oekraine

Nepnieuws herkennen
Op de site van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over het herkennen van nepnieuws (desinformatie) en een checklist.Steun aan vluchtelingen 

Wilt u vluchtelingen steunen dan kunt u contact opnemen met VluchtelingenWerk Nederland. Zij hebben nauwe contacten met een landelijk platform voor Nederlanders die een kamer willen aanbieden aan een vluchteling. Er zijn ook burgerinitiatieven opgezet waarbij je een kamer of woonruimte kunt aanmelden voor opvang van een vluchteling uit de Oekraïne.  

Hulplijn Rode Kruis voor vluchtelingen uit Oekraïne en vrijwilligers
Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis. Het nummer is 06 48 15 80 53. Je kunt je vraag stellen in het Oekraïens en Engels, vervolgens krijg je een antwoord in de taal waarin je het bericht stuurt. Moet ik jodiumtabletten in huis halen?

De situatie in Oekraïne geeft daar geen aanleiding voor. De afgelopen dagen ontving de overheid vragen of het nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Moet ik jodiumtabletten in huis halen? | Rijksoverheid.nlPublicaties en documenten

Verstuurde brieven