FacebookTwitterLinkedin

Rode Kruis klaar voor huisbezoeken

Samenwerking Rode Kruis siteIn 2015 is het Rode Kruis begonnen met het project Zelfredzaamheid. Een project waarbij men kwetsbare burgers, waaronder ouderen, meer zelfredzaam wil maken. Bewustwording van gevaren in de thuissituatie is daarbij het speerpunt. De kwetsbare burger wordt bij dit project gewezen op de risico’s van vallen, inbraak en brand. Omdat ook de brandweer in het kader van Brandveilig leven de afgelopen jaren zich gericht heeft op deze doelgroep is vorig jaar de samenwerking met het Rode Kruis gezocht. Het Rode Kruis heeft een netwerk waardoor zij makkelijker dan de brandweer bij de mensen achter de voordeur komen.  Zo zijn cluster Veluwe Noord en EVA vorig jaar gestart met  gezamenlijke huisbezoeken waarbij de brandweer keek naar de risico’s op brand.

Voor beide partijen was dit een geslaagd project. Omdat het voor de brandweer lastig is om steeds capaciteit bij de vrijwilligers voor deze gezamenlijke huisbezoeken vrij te maken hebben beide partijen begin dit jaar gekeken hoe ze toch met dit project verder kunnen gaan. Al snel kwam het Rode Kruis met het idee om hun vrijwilligers op te leiden om de woningchecks te doen. Vervolgens is het Rode Kruis gestart om vrijwilligers voor dit project te werven. Dat is goed gelukt. Binnen het district Noord- en Oost-Gelderland waren al snel zo’n 30 vrijwilligers gevonden. Deze vrijwilligers zijn afkomstig van de afdelingen Elburg-Oldebroek, Hattem-Heerde Apeldoorn en Berkelland. 

Afgelopen zaterdag kwamen deze vrijwilligers van het Rode Kruis, afdelingen Elburg/Oldebroek, Apeldoorn en Berkelland naar de brandweerkazerne in Elburg om daar een dag scholing te krijgen over het doen van huisbezoeken. Het laatste onderdeel over brandveiligheid bij de huisbezoeken mocht Heimen Pap, afdeling risicobeheersing Veluwe Noord voor zijn rekening nemen. “Het waren twee fantastische bijeenkomsten waarin ik 30 enthousiaste vrijwilligers heb gezien. Inmiddels hebben alle 30 vrijwilligers hun certificaat behaald en kunnen ze aan de slag met de huisbezoeken”.  Pap is blij met deze vrijwilligers:  “binnen de afdeling Elburg-Oldebroek staan inmiddels 30 huisbezoeken gepland. Deze huisbezoeken zullen we als brandweer nog samen met het Rode Kruis doen om de vrijwilligers van het Rode Kruis te ondersteunen en begeleiden”.