FacebookTwitterLinkedin

RAM bij laatste 3!

RAM SiteNa een zorgvuldige selectie van de beoordelingen door de Regiegroep Innovatie Moed, een vakjury van de netwerken en de uitslagen van de internetstemming is onze Risico Analyse Monitor (RAM) één van de genomineerden voor de Jan van der Heydenprijs 2016!! Daarnaast zijn de Talentenbank van Veiligheidsregio Utrecht en de Mobile Sensing for Safety (MoSeS) van Brandweer Twente genonomineerd. Op het Brandweercongres op 6 en 7 oktober a.s. kiezen de aanwezigen de winnaar van het beste idee van 2016.

De RAM

De RAM is één van de onderdelen van de complete Module Risicobenadering die ontwikkeld is door de werkgroep ‘veiligheid in de zorg' van de VNOG. De module bestaat uit een aantal submodules die de risicobeheerser naar eigen inzicht kan gebruiken om samen met de klant het brandrisico in te schatten van een willekeurig gebouw. De informatie die uit zo'n submodule voortkomt, wordt gedeeld met de gebruiker van het gebouw, maar ook met de repressieve dienst van de brandweer. De RAM is één van de middelen die bijdraagt aan een uitgebreide risicoanalyse. De risicobeheerser vult de RAM samen in met de gebruiker van een gebouw en helpt onder meer te analyseren op bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten.

Door de RAM samen in te vullen, wordt er veel informatie in kaart gebracht én gedeeld. Zowel de risicobeheerser en de gebruiker van het gebouw krijgen in beeld wat de risico's met betrekking tot brand in een gebouw zijn, maar er komt ook nuttige informatie boven tafel voor de repressieve dienst. Bijvoorbeeld informatie omtrent de gebouw- en mensenkenmerken. Deze gegevens kunnen voor de repressieve dienst essentieel zijn om een brand in het desbetreffende gebouw te bestrijden.

 

Over de Jan van der Heydenprijs

Binnen de brandweer leven veel nieuwe ideeën en verbeteringen. Vaak worden deze ideeën en verbeteringen op lokaal of regionaal niveau gedeeld en uitgevoerd. Om in heel Brandweer Nederland te kunnen profiteren van elkaars ideeën, is in 2008 de Jan van der Heydenprijs geïntroduceerd. Deze prijs stimuleert het breder delen van innovatieve ideeën van de brandweer. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan een korps binnen Brandweer Nederland.