FacebookTwitterLinkedin

'Geen Nood Bij Brand'

Geen Nood bij Brand Bij zorginstellingen is steeds meer aandacht voor brandveiligheid. Leidinggevenden, medewerkers en bewoners zijn zich echter nog niet altijd bewust van de risico’s op brand. Denk aan kennis over vluchtwegen en risico op brand door brandende kaarsen of gebruik van sigaretten. Het versterken van de brandveiligheidscultuur is daarom  een belangrijk thema bij zorginstellingen. Het gratis monitoringsinstrument ‘Geen Nood Bij Brand’ geeft zorginstellingen inzicht in de brandveiligheidscultuur en –beleving en stimuleert om samen met de brandweer te werken aan de brandveiligheid.

“Want afspraken werken vaak beter dan regels”

Zorginstellingen en Brandweer Nederland werken al samen aan brandveiligheid. Met “Geen Nood Bij Brand” wordt extra aandacht gegeven aan de continuïteit van de brandveiligheid  binnen de zorginstelling. Het monitoringsinstrument bevat vragenlijsten voor management en medewerkers in de zorg en voor personen die zorg ontvangen. In de vragenlijst wordt ingegaan op de vijf thema’s gedrag, kennis, organisatie, risicoperceptie en eigen inschatting. Het adviesrapport dat de zorgorganisatie naar aanleiding van het invullen van de vragenlijsten ontvangt, kan vervolgens bij uitstek gebruikt worden om bijvoorbeeld samen met de brandweer de knelpunten ten aanzien van de brandveiligheidscultuur binnen de zorgorganisatie verder te verkennen en hiervoor oplossingen te zoeken. Op deze manier werken zorginstellingen gericht aan verbetering van de brandveiligheidscultuur en houden de voortgang ook goed bij.

Het instrument is in opdracht van Brandweer Nederland ontwikkeld, met financiële ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie, door VeiligheidNL in samenwerking met KMO Solutions en met de bracheorganisaties in de zorg (ActiZ, GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). De monitor is gratis beschikbaar en bruikbaar voor alle typen zorginstellingen, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een  beperking.

Heeft u interesse in het monitoringsinstrument? Met deze link http://www.kmosolutions.nl/gnbb kunt u zich aanmelden.  Heeft u opmerkingen of vragen over  het monitoringsinstrument, neem dan contact op met:

VeiligheidNL:  Karin Klein Wolt / Malou Eilering Postbus 75169 1070 AD Amsterdam Tel: 020 – 5114511 www.veiligheid.nl

KMO Solutions BV: Bert Kerseboom / Marcel van Loon Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Postbus 548 7300 AM Apeldoorn Tel: 055-5383400 www.kmosolutions.nl