FacebookTwitterLinkedin

Lt: Droomvlucht

ltHartstikke mooi dat we een dik jaar geleden brandproeven gehouden hebben in Zutphen. Maar we worden weer eens afgetroefd door de Amerikanen. Want zij gaan ook brandproeven doen, maar dan in de ruimte! Omdat er in de toekomst steeds meer ruimtereizen worden verwacht, wil de NASA weten hoe brand zich ontwikkelt in een omgeving zonder zwaartekracht. En daarvoor hebben ze een mooi experiment bedacht. Het ruimtestation ISS wordt regelmatig bevoorraad door een capsule. Nadat de spullen aan boord zijn gebracht, wordt de capsule volgestouwd met afval en teruggestuurd naar de aarde alwaar deze in de dampkring verbrandt. Maar nu steken de astronauten een fikkie in deze capsule en sturen hem dan weg. Allerlei camera’s en sensoren nemen waar wat er gebeurt voordat de capsule verbrandt in de dampkring, en deze signalen worden naar de aarde gestuurd.

En waarom deze proeven belangrijk zijn? Omdat er steeds meer commerciële ruimtereizen zijn. In 2001 heeft een Amerikaanse miljonair als eerste ruimtereiziger al een tiendaagse vakantie gemaakt. De prijs van een dergelijke reis is niet bekend, maar wordt geschat op zon 20 miljoen euro. Daarnaast zijn er steeds meer serieuze plannen om een nederzetting op bijvoorbeeld Mars te stichten. Er is zelfs een Nederlands initiatief: Mars One. Aangezien het een ingewikkelde missie is, wordt voorlopig gedacht aan een one way trip. Het idee is om daadwerkelijk op Mars een paar luxe tenten op te richten en daar te blijven. Het betreft dus een echte emigratie.

Maar het is een complexe logistieke operatie, en met name de reis duurt lang, dus de NASA experimenteert of ze mensen gedurende die reis niet een paar maanden in een soort winterslaap kunnen houden waardoor ze minder voedsel nodig hebben en de raket geen ruimteverslindende eet- en fitnessruimtes nodig heeft. Dat betekent dat, als gedurende de reis een brand uitbreekt, het hier handelt om niet-zelfredzame astronauten.

Ik roep deze brandonveilige ontwikkeling een halt toe! Allereerst stel ik voor dat er medewerkers van TBO meegaan met de brandexperimenten om goede analyses van de brandontwikkeling te kunnen maken. Daarnaast zal er een gedegen risicoanalyse opgezet moeten worden van alle activiteiten die ondernomen worden tijdens de ruimtevlucht of tijdens het verblijf op een andere planeet. Ik stel me voor dat bij de eerste nederzetting een paar brandvoorlichters meegaan, want het gaat er natuurlijk wel om dat de eerste Marsbewoners bij de start meteen met de juiste mindset op het gebied van brandveiligheid starten. Een brand in je tentje op Mars heeft immers verstrekkende gevolgen. We kunnen alvast wat foldertjes drukken voor brandveilige ruimtereizen in het Engels en het Russisch. En uiteraard moeten er innovatieve rookmelders ontwikkeld worden voor detectie in gewichtsloze omgeving.

Als we hiermee volgend jaar de gouden rookmelder niet gaan winnen, dan weet ik het niet meer.