FacebookTwitterLinkedin

Koos Scherjon geridderd bij afscheid

Afscheid Koos Scherjon 107 siteOp 17 februari nam Koos Scherjon na 25 jaar afscheid als Regionaal Commandant en directeur brandweer van de VNOG. Koos is ruim 37 jaar actief geweest binnen de brandweer. Op deze prachtige zonnige dag kwamen collega’s uit het hele land naar Radio Kootwijk.

De middag begon met een symposium, waar drie gastsprekers onderwerpen, gekozen door Koos, uitlichtten. René Hagen, lector Brandpreventie IFV, nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van de brandpreventie. Rien Scholten van Pim Mulier, Papendal daagde de organisatie én de collega’s uit om het werk zo in te richten dat je fit en vitaal kunt blijven. Ben van Dijk, kenner van de historie van Borculo, sloot het symposium samen met dagvoorzitter Erwin te Bokkel af door het publiek te vertellen over de cycloon die op 10 augustus 1925 over Borculo raasde. Met name de rol die de burgemeester destijds daarbij speelde was een mooi staaltje crisisbeheersing avant la letre.

Na het symposium startte de receptie, waar onder andere Koos’ dochter een ontroerende speech hield, en waar de Commissaris van de Koning Koos verraste met een Koninklijke onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau.   

Loopbaan
Na de studie Bouwtechniek aan de TU Delft, begon Koos Scherjon in 1978 aan de opleiding tot Beroeps brandweerofficier. In 1980 startte hij als preventieofficier/hoofd preventie bij de Inspectie voor het Brandweerwezen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gevolgd door hoofd preventieve- en preparatieve dienst/commandant van dienst van de brandweer van ’s-Gravenhage.

In 1991 keerde hij terug naar zijn wortels in de Achterhoek, als regionaal commandant van de brandweer Achterhoek, gecombineerd met de functie van commandant Brandweer Doetinchem. Na de fusie van de brandweer regio’s Noord-West Veluwe, Stedendriehoek en Achterhoek tot de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland stond hij als regionaal commandant aan het roer van de brandweer binnen de VNOG.

Landelijk was Koos Scherjon gedurende zijn hele carrière in diverse rollen bij de ontwikkeling van het vakgebied Brandpreventie en Risicobeheersing betrokken.

Afscheid Koos Scherjon 016 siteAfscheid Koos Scherjon 073 site