FacebookTwitterLinkedin

College arbeidshygiëne

Focus 160226 Foto 1 SiteAfgelopen maandag was de 3e avond waarop de brandweerposten van Achterhoek Oost informatie kregen over arbeidshygiëne, ARBO en VPT (Veilige Publieke Taak).

Henk Timmermans, voorzitter van de regionale werkgroep arbeidshygiëne, instrueerde de aanwezigen in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College in Winterswijk over de genomen maatregelen in het kader van arbeidshygiëne in de regio. Er is gekozen voor een aantal quick wins die snel op alle posten konden worden gerealiseerd. Zie ook de poster.

Als Henk met het toelichten van deze maatregelen begint klinkt er in de zaal wat gebrom: “We hebben het jaren niet gedaan en nu moeten we ineens met van alles rekening houden. Is het allemaal niet wat overtrokken?” Het filmpje dat Veiligheidsregio Utrecht over dit thema maakte, zorgt ervoor dat het gebrom zo nu en dan overgaat in gelach, maar ook in geluiden van herkenning.

Na de film volgt een pauze waarin gepraat wordt over de zojuist bekeken beelden. Weer terug in de zaal is de bewustwording merkbaar begonnen, er wordt over arbeidshygiëne meegedacht. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met het realistisch oefenen? In Weeze worden zo’n 5 inzetten per dag gedaan, moet er dan na elke inzet van uitrukpak worden gewisseld? En gaan we na een inzet op straat ons omkleden? Waar gaan de vuile uitrukpakken dan heen? Misschien moet er een 2e voertuig komen om schone kleding te brengen? Onder meer deze vragen geven de complexiteit van het onderwerp weer. De werkgroep hoopt het komende jaar onder andere hierop een antwoord te hebben.

Mocht je nog ideeën, vragen of opmerkingen over arbeidshygiëne hebben, neem dan contact op met Henk Timmermans (e- mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Focus 160226 Foto 2 Site