FacebookTwitterLinkedin

Junior helpt Senior

20160115 084208 site presentatieHet is nog een beetje donker buiten als de Technasium leerlingen van klas 3 van het Almende College in de gemeente Oude IJsselstreek op vrijdag 15 januari in het klaslokaal alles klaarzetten voor hun presentaties aan Brian Sudmeijer en Marcel Boekholt van Brandweer Achterhoek West.

Het was allemaal begonnen op een vrijdag in november. Toen brachten de  leerlingen een bezoek aan de brandweerkazerne in Doetinchem en de belevingswoning in Didam. Ze kregen toen van Boekholt en Sudemeijer de opdracht om een innovatief advies te geven over het voorkomen van brand in seniorenwoningen. Met die opdracht zijn de scholieren de afgelopen weken druk bezig geweest. Een aantal groepjes hebben met Dorus Overgoor, vrijwillig brandweerman en conciërge op het Almende College, senioren bezocht om hun woning op brandveiligheid te controleren. Ze kwamen tot de conclusie dat aan de brandveiligheid nog heel veel valt te verbeteren!

Met deze constatering zijn de jongeren enthousiast aan de slag gegaan. Ze kwamen op allerlei interactieve oplossingen om senioren attent te maken op gevaarlijke situaties in huis. Multimedia werden veel ingezet, waarbij goed rekening werd gehouden met het feit dat ouderen vaak niet zo handig zijn met multimedia als zij. De mogelijkheden die de scholieren bedachten waren makkelijk toegankelijk en overzichtelijk, zoals een scherm (of tablet) in huis die continu aangeeft welke apparaten in huis aan staan en een herinnering of zelfs een alarm kan afgeven als een apparaat te lang aanstaat, of bijvoorbeeld een pan te lang op het vuur staat. Daarnaast had het duidelijker aangeven en makkelijker toegankelijk maken van vluchtwegen het ook de aandacht.

Brandweer Achterhoek West vond enkele ideeën zo goed dat die samen verder worden uitwerkt en worden gebruikt in de campagne van de brandweer om seniorenwoningen brandveiliger te maken.

IMG 0433 Site