FacebookTwitterLinkedin

Meld agressie/geweld tijdens jaarwisseling!

Geweld tegen hulpverlenerHoeveel incidenten zijn er tijdens de Nieuwjaarsnacht? En bij hoeveel gaat het om agressie tegen hulpverleners? De overheid heeft daar de laatste jaren extra aandacht voor. Het ministerie van Veiligheid & Justitie heeft alle hulpdiensten gevraagd het verloop van de jaarwisseling per regio te registreren en door te geven. In de middag van 1 januari 2017 geeft de minister een persconferentie over het landelijke beeld. Binnen de VNOG (GHOR en brandweer) wordt hier tijdens de jaarwisseling informatie over verzameld. Maak je zelf agressie of geweld mee tijdens de laatste dagen van het jaar, meld dit dan bij je leidinggevende.

Ook Brandweer Nederland wil duidelijk zicht hebben op de ervaringen van haar mensen. Met de inbreng van onze gegevens informeert Brandweer Nederland het ministerie. Voor dit beeld moeten de volgende gegevens bij de korpsen worden verzameld en teruggekoppeld (door dienstdoende OVD’en en Meldkamer):

■ Totaal aantal meldingen voor de brandweer vanaf 31 december 00:00 uur tot 1 januari 08.00 uur (32 uur)

■ Een sfeerbeeld van de regio: drukker of minder druk dan vorig jaar

■ Welke gemeenten, wijken of gebieden onrustig waren

■ Een inventarisatie van geweld en agressie tegen brandweermensen

Het melden van agressie/geweld

Het melden van agressie en geweld willen we als VNOG zo simpel mogelijk houden. Hiervoor is een formulier ontwikkeld waarop de medewerker die het overkomt makkelijk de meldingsgegevens kwijt kan. Op alle posten en in alle gebouwen zal dit formulier aanwezig zijn. Ook is het beschikbaar via de VNOG site

Als het wat ernstiger is, zal een melding bij de politie moeten worden gedaan, of –als er sprake is van een misdrijf- aangifte. Een aangifte wordt gedaan door de medewerker die agressie of geweld heeft ervaren of het organisatieonderdeel waarbij de medewerker die het heeft meegemaakt als getuige optreedt. Mocht je zelf agressie of geweld tegen je collega's meemaken in je werk, geef het aan. Je kunt er verzekerd van zijn dat de VNOG organisatie achter je staat.

pdfBekijk ook het Protocol agressie en geweld.