FacebookTwitterLinkedin

Interactieve films Brandveilig Leven

BVL filmsOm mensen bewust te maken van de gevaren van rook en vuur hebben de veiligheidsregio’s in Oost Nederland twee interactieve films ontwikkeld. De films, opgebouwd uit deelfragmenten, nemen de kijkers mee door verschillende scenario’s. Door hen in elk scenario meerdere opties voor te leggen, ervaren zij wat de gevolgen zijn van bepaalde brand(on)veilige keuzes. Keuzes die van invloed zijn op het verloop én de afloop van de film. Op basis van een doelgroepanalyse in combinatie met brandoorzaken, is in eerste instantie gekozen een film te maken gericht op gezinnen met thuiswonende kinderen, en een gericht op senioren. Beide verhalen starten voorafgaand aan het ontstaan van de brand en lopen door tot het moment dat de hulpdiensten arriveren.

Bekijk de filmpjes hier!

Komt u veilig buiten?
Hoe de hoofdpersonen er aan het einde van de film aan toe zijn, hangt af van de antwoorden op vragen als: ‘Waar laat u de huissleutel?’, ‘Houdt u zich aan het vluchtplan?’ en ‘Gaat u zelf blussen?’. Het concept is afgeleid van het onderwijsconcept Flipping the Classroom, waarbij leren met behulp van videomateriaal centraal staat. Het direct in beeld brengen van de gevolgen van bepaalde keuzes in combinatie met praktische tips moet ervoor zorgen dat de boodschap beter binnen komt en langer bij de kijker blijft hangen.
De video’s zijn vanaf 7 december te bekijken op het YouTube kanaal van brandweer Nederland en te benaderen via de social mediakanalen van de betrokken veiligheidsregio’s.

Coproductie
Het project is een initiatief van samenwerkende Veiligheidsregio’s Noord- en Oost- Gelderland en IJsselland, in afstemming met de Veiligheidsregio’s Twente, Gelderland Midden en Gelderland Zuid, Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting.

Mobile devices
Nog even een tip als je de filmpjes op je tablet of smartphone wil bekijken: Als aan het einde van de eerste film een keuzemoment in beeld komt, verschijnt rechts boven een witte button in beeld, die ongeveer 2 à 3 seconden zichtbaar is. Deze witte button moet je aanklikken, dan komt de keuze aan de rechterkant van het scherm tevoorschijn, waarop je vervolgens verder kan klikken.