FacebookTwitterLinkedin

100% nabellen bij woningbranden

71565 goedkoop bellen via internet aanbieders vergelijkenOm te komen tot goede brandpreventievoorlichting en risicobewustzijn bij burgers, zijn onderzoeksgegevens nodig. Want wat zijn de meest voorkomende oorzaken van woningbranden? En weet men hoe te handelen in geval van een woningbrand? Antwoorden op dit soort vragen zijn de basis van succesvolle preventieboodschappen. Voor de uitvoering van Brandveilig Leven is behoefte aan uitgebreidere data van woningbranden en het Team Brandonderzoek (TBO) gaat daarbij ondersteunen. Vanaf 1 maart belt TBO’er Richard Scheerder na iedere woningbrand met de betrokken bevelvoerder of officier van dienst, om belangrijke gegevens te verzamelen.

Het idee is afkomstig van de Veiligheidsregio Twente. Daar startte men ruim een jaar geleden met ‘100% nabellen’. Officieren van dienst en bevelvoerders zijn enthousiast, onder meer omdat er iets met hun bevindingen wordt gedaan. Ook Richard benadrukt het enthousiasme: ‘Ik vind het mooi dat belangrijke informatie, die een bevelvoerder en/of ploeg vaak heeft na een woningbrand, nu direct gebruikt kan worden voor de advisering van burgers door de brandweer. Maar ook de persoonlijke contacten lijken mij zinvol en leuk!’ Het project heeft tot doel om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van woningbranden, het verloop van branden en het effect van de repressieve keuzes.

Binnen de Oost-5 werkgroepen TBO en Brandveilig Leven (IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden en Twente) is de wens uitgesproken dat alle betrokken regio’s deze werkwijze gaan hanteren. Op deze manier wordt er veel informatie verzameld en gedeeld. Informatie die gebruikt kan worden voor een diversiteit aan doeleinden, organisatie breed. De werkwijze toont een mooie samenwerking tussen Brandveilig Leven, TBO en de brandweerman in het veld, maar ook tussen de oostelijke, omliggende regio’s.

Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij jouw afdelingshoofd Risicobeheersing.