FacebookTwitterLinkedin

Acute crisisnoodopvang asielzoekers tijdelijk in Apeldoorn

Conform afspraak met het Rijk zijn vanaf aanstaande zondag 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers beschikbaar binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG). Hiermee draagt de regio bij aan het verlichten van de huidige problematische situatie rondom de opvang van vluchtelingen in het AZC (asielzoekerscentrum) in Ter Apel.

Vanwege deze acute en onhoudbare situatie in Ter Apel heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) via de VNOG aan gemeente Apeldoorn gevraagd om 150 personen eerder op te vangen. Gemeente Apeldoorn heeft afgelopen woensdag (24 augustus) gehoor gegeven aan deze noodoproep. Apeldoorn heeft twee sporthallen beschikbaar voor de opvang van ontheemde Oekraïners. In deze sporthallen zijn nog niet alle bedden bezet waardoor er tijdelijk ruimte is voor 150 personen. Het gaat om maximaal 4 nachten. De asielzoekers worden tijdelijk ondergebracht in sporthal Mheenpark en sporthal Zuiderpark. Na hun korte verblijf in Apeldoorn worden de mensen naar een andere opvanglocatie in Nederland gebracht waar zij langer kunnen verblijven. Mogelijk is dit ook naar Doetinchem.

Crisisnoodopvanglocatie Doetinchem

Vanaf 28 augustus tot eind 2022 vangt gemeente Doetinchem ongeveer 225 vluchtelingen op in een crisisnoodopvang (CNO). Zie ook: https://www.doetinchem.nl/crisisnoodopvang. Voor de tweede vraag vanuit het Rijk voor 225 crisisnoodopvangen onderzoeken we de mogelijkheden in de regio. Daarvoor is op dit moment nog geen concrete locatie bekent.

VNOG werkt nauw samen met de gemeenten in de regio met een crisisnoodopvanglocatie ten aanzien van beveiliging en ondersteuning. Een eventueel nieuw of aanvullend verzoek van het COA zal per situatie opnieuw worden bekeken.