FacebookTwitterLinkedin

Brandweerrijschool: brandweerchauffeurs in de VNOG starten nieuw vakbekwaamheidsprogramma

BRS VNOG Jan Voois verkleindAls brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Bijscholing is hiervoor van groot belang en wordt dan ook door elke veiligheidsregio aangeboden. 

Inhoud programma
Tijdens het vakbekwaamheidsprogramma van de brandweerrijschool wordt de brandweerchauffeur jaarlijks getoetst op de actuele wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderdeel van het programma is de jaarlijkse praktijkles, waarin de brandweerchauffeur in een voorrangsvoertuig de weg op gaat om het rijden met sirene en zwaailichten te oefenen. Tenslotte worden situaties die in de praktijk moeilijk te trainen zijn, met behulp van een rijsimulator beoefend. 

Wat moet je doen bij sirene en zwaailichten?  
De vakbekwaamheid van de chauffeurs is van groot belang voor de veiligheid in de praktijk. Om die veiligheid te kunnen waarborgen, komt het dus wel eens voor dat een brandweervoertuig met sirene en zwaailichten rijdt, zonder dat het op weg is naar een incident. Het is niet zichtbaar wanneer een voorrangsvoertuig oefent of wanneer er daadwerkelijk een incident is. Daarom is het van groot belang om altijd op de juiste manier te reageren wanneer een voorrangsvoertuig met sirene en zwaailichten nadert:
  • Als je een voorrangsvoertuig opmerkt, blijf dan kalm en rustig; 
  • Als je met een voorrangsvoertuig geconfronteerd wordt, laat het voorrangsvoertuig dan zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken;
  • Als je het voorrangsvoertuig voor wil laten gaan, kijk dan eerst wat de mogelijkheden zijn, voordat je een beslissing maakt; 
  • Hou altijd de veiligheid en de verkeersregels in het oog als je een voorrangsvoertuig voor wilt laten gaan. 
  • Klik hier voor meer informatie advies.