FacebookTwitterLinkedin

Project ‘Crossfire’ bezoekt nieuwe kazerne Didam

IMG 3467 siteOp dinsdag 8 februari 2022 waren leden van de stuurgroep en de werkgroep ‘Bouw’ van project CrossFire te gast in de nieuwe brandweerkazerne van Didam. Het project CrossFire heeft als doel het samenvoegen van de Nederlandse brandweerpost Dinxperlo en de Duitse brandweerpost Suderwick in één brandweerkazerne.

Eén van de aspecten waar binnen dit project over nagedacht moet worden is het gebouw zelf. Omdat de Nederlandse en Duitse brandweer op een aantal punten verschillende zijn georganiseerd is het belangrijk dat de leden van de stuurgroep en de verschillende werkgroepen deze verschillen leren kennen.
Met het bezoek aan Didam werd er gekeken naar de brandweerkazerne volgens de ‘blauwdruk’ van de VNOG. Met deze manier van werken streeft de brandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) ernaar om brandweerkazernes zo veel mogelijk volgens een standaard te bouwen. Daarbij worden de kazernes ook nog eens circulair en duurzaam gebouwd. De leden van de stuurgroep waren onder de indruk van het concept van deze ‘blauwdruk’.
Burgemeester Kerkhoff van Bocholt gaf hierbij aan dat de Nederlandse manier van werken duidelijk verschilt van de Duitse manier. In Duitsland wordt iedere brandweerkazerne van begin tot het eind als een individueel bouwwerk gezien. Hierdoor kost het ontwerp en de bouw doorgaans meer tijd en geld. Of de ‘blauwdruk’ van de VNOG ook daadwerkelijk voor de gezamenlijke kazerne van Dinxperlo en Suderwick zal worden gebruikt wordt de komende maanden verder onderzocht. Eén van de punten die daarbij een rol speelt is dat op dit moment nog niet bekend is of de nieuwe kazerne aan de Nederlandse of Duitse zijde van de grens komt te staan.

Meer informatie over het project is hier te lezen: https://www.vnog.nl/actueel/nieuws/2378-onderzoek-gezamenlijke-internationale-brandweerkazerne-met-brandweerkorpsen-van-suderwick-en-dinxperlo