FacebookTwitterLinkedin

Brandweer in de klas, lespakket voor kinderen over brandveiligheid

Overhandiging lespakket Brandweer op School15 oktober 2021

Hoe kun je er voor zorgen dat er geen brand uitbreekt in huis? En als er toch brand ontstaat, wat moet je dan doen? Kinderen van groep 1 tot 8 in het basisonderwijs leren via het lespakket Brandweer op School op een leuke en creatieve manier over brandveiligheid. En van wie kunnen ze dat nu beter leren dan van echte brandweermannen en –vrouwen. Daarom komt de brandweer op bezoek in de klas.

Op vrijdag 15 oktober kregen de kinderen van groep 2 en 3 van basisschool De Rank in Harderwijk de brandweer op bezoek in de klas. Tot verrassing van de kinderen was ook burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk mee en hij werd vergezeld door mascotte Smokey de rookmelder. Onder luid gejuich en gezwaai werden ze ontvangen en liepen ze de klas in. De burgemeester en de brandweer gaven in de klas de aftrap voor het lespakket Brandweer op School.

Burgemeester Van Schaik: “Het onderwerp brand en de brandweer leeft bij kinderen. Dat heb ik tijdens de veiligheidsdag van 9 oktober bij de brandweer in Harderwijk gezien. Als je kinderen al vroeg leert hoe een brand voorkomen kan worden en wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt, kunnen we onze brandveiligheid in de toekomst verder vergroten. Met het lespakket leren kinderen spelenderwijs hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op brand. Ze leren bijvoorbeeld dat het goed is om van tevoren een vluchtplan te maken, omdat je bij een echte brand door de rook niets ziet. Door deze les kunnen ze samen met hun ouders praten over hoe branden te voorkomen zijn en met het gezin een vluchtplan oefenen.”

Smokey44Tijdens de les
De burgemeester overhandigde samen met Smokey het lespakket Brandweer op School aan de lerares en de kinderen. Op de vraag van de burgemeester wie er naar de veiligheidsdag waren geweest staken een flink aantal kinderen hun hand op. Sommigen willen zelf later ook bij de brandweer. Er werden vragen gesteld over hoe je een poes uit de boom haalt, hoe je stevig op een ladder staat en waarom de brandweer de sirene aanzet. Daarna mochten de groepen 2 en 3 buiten bij de brandweerauto kijken. Ze konden in de wagen zitten en de brandweer spoot water op het Kerkplein met de brandslang. De kleuters vonden het prachtig, maar ook best spannend.

Brandweer Advies Box 
Ouders die advies willen over brandveiligheid, kunnen hiervoor onder meer terecht bij de Brandweer Advies Box. Deze mobiele unit staat binnenkort op verschillende plekken in de gemeente Harderwijk.  Bezoekers kunnen een gratis persoonlijk advies over hun woonsituatie krijgen van een  brandweerexpert. Dit advies is gebaseerd op het ‘Risicoprofiel Brandweer’; een innovatief hulpmiddel waarin de risico’s van gebouwen op basis van data in kaart zijn gebracht. Met hulp van virtual reality kunnen gevolgen van verschillende brandscenario’s ervaren worden. Met het opzetten van de VR-bril belandt de bezoeker bijvoorbeeld virtueel in een keukenbrand of oefent virtueel de vluchtweg nadat de rookmelder is afgegaan. Dit alles met de bedoeling om meer bewustzijn te creëren voor de veiligheid in de eigen woonsituatie. Waar en wanneer de Brandweer Advies Box te bezoeken is, wordt via de gemeente Harderwijk bekend gemaakt.

Lespakket Brandweer op School
Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar ook de brandweer onder valt, vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg leren hoe ze brand kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt. Binnen de 22 gemeenten in de veiligheidsregio zijn basisscholen geattendeerd op het lespakket Brandweer op School. Veel scholen hebben deze lespakketten besteld en inmiddels ook ontvangen. Meer informatie over het lespakket of het pakket bestellen kan via www.brandweeropschool.nl.