FacebookTwitterLinkedin

‘Slimme sensoren in huis vergroten veiligheidsgevoel ouderen’

IMG 20200918 WA0002‘92% van de ouderen is tevreden over het gebruik van slimme sensoren in huis, zoals rookmelders, inbraakalarm en de paniekknop. Het veiligheidsgevoel is daardoor toegenomen bij de ouderen’. Dit zijn enkele conclusies die de onderzoekers van het Evaluatiebureau Publieke Gezondheid van de GGD Noord- en Oost-Gelderland en Wageningen University & Research trokken uit een onderzoek onder ruim 1.000 ouderen in de Achterhoek, die gebruik maken van slimme sensoren in hun woning. Het bijbehorende onderzoeksrapport ‘veilig thuis wonen met behulp van naasten en buren’ werd donderdag 17 september door burgemeester Besselink van de gemeente Bronckhorst overhandigd aan de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland John Berends.

“Een succesvol project dat wat mij betreft verder uitgerold mag worden in Gelderland. Ik zal dit ook graag verder onder de aandacht brengen”, aldus commissaris van de Koning John Berends.

Primeur voor de Achterhoek

Voor het eerst in Nederland is een jaar lang onderzoek gedaan onder ouderen en hun ervaringen met slimme sensoren in hun woning. Deze ouderen nemen deel aan het project Leefsamen Achterhoek (www.leefsamen.nl). Een project waarbij woningen van ouderen worden uitgerust met sensoren. Als één van de sensoren afgaat, krijgen naasten van de ouderen op hun telefoon een melding. Zij kunnen dan snel polshoogte nemen. Bij de app voor de alarmering hoort een abonnement dat een jaar lang gratis was. Inmiddels heeft 75% van de deelnemers deze dienst tegen betaling voortgezet en 10% daarvan neemt nog aanvullende maatregelen, zoals een verbinding met een particuliere meldkamer.

Burgemeester Besselink zegt hierover: “Slimme toepassingen zijn in de nabije toekomst haast ondenkbaar bij het langer thuis wonen. Ik hoop dat dit rapport en het delen van onze ervaringen helpen in de verdere ontwikkeling hiervan. Een goede samenwerking tussen verschillende partijen is daarbij van essentieel belang.”

Enkele resultaten uit het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat 92% van de ouderen tevreden is over het gebruik van de sensoren. Twee derde van de ouderen voelt zich hierdoor veiliger in huis. Daarnaast is 88% van de ouderen tevreden over de afhandeling van de alarmering door de naaste. Bij 73% van de ouderen is tijdens de projectperiode minimaal 1 keer een sensor afgegaan. Het vaakst zijn alarmeringen geweest voor inactiviteit of inbraak/dwaling. Ongeveer de helft van de ouderen denkt door de sensoren langer thuis te kunnen blijven wonen. Ongeveer 80% van de naasten vindt dat de veiligheid van de oudere door het gebruik van de sensoren is toegenomen. De naasten die minder of niet tevreden waren gaven aan dat de computerstem beter kan of dat er onduidelijkheid was over de optie die men moet kiezen bij een ‘melding’. Enkele citaten van ouderen:

“Het is een ontzettend geruststellend gevoel. Ik voel me ook veiliger in huis”

“Mijn moeder maakt nu sinds een jaar gebruik van Leefsamen. Het bevalt haar heel goed. Wij als familie zijn er ook heel blij mee dat we ook op deze manier verbonden zijn met haar.”

“Mijn vader heeft Alzheimer. Wij willen graag dat hij aangesloten blijft, want we zij heel tevreden.”
(lees verder onder het filmpje)

 

 Onderzoeksrapport bekijken

pdfHet onderzoeksrapport en een flyer kunt u hier bekijken.

3.000 nieuwe woningen in de startblokken

Het project Leefsamen Achterhoek is succesvol en woningbouwcorporaties Site, Wonion, ProWonen en De Woonplaats gaan zich samen inspannen om nog eens 3.000 oudere huurders in de Achterhoek aan te sluiten op de sociale alarmering van Leefsamen, in combinatie met een woningscan van Zlimthuis.