FacebookTwitterLinkedin

Nieuw voertuig voor de OvD-G

foto voertuig OVDGDe OvD-G (Officier van Dienst Geneeskundig) rijdt binnenkort in een nieuw voertuig naar een incident. De Volkswagen Tourans zijn aangekocht vanuit de Landelijk Aanbesteding Dienstvoertuigen Brandweer (LADB). De vier voertuigen zijn er voor de zomervakantie. Het coronavirus en leveringsproblemen hebben helaas tot vertraging op de levering geleid.

De nieuwe voertuigen zijn op basis van de wensen van de gebruikers ontwikkeld. Tijdens een trainings- en contactdag in 2018 (OvD-G Special)zijn de wensen geïnventariseerd. De voertuigen zijn voorzien van de nieuwe OOV-striping, optische en geluidssignalen en een volledig nieuwe inbouw in de kofferbak. Ook zijn de voertuigen uitgerust met moderne informatievoorziening.

Nieuwe bepakkingslijst
Er is een nieuwe bepakkingslijst samengesteld. Alle medische attributen voor inzet bij reanimaties zitten voortaan in één tas. Ook zijn er nieuwe HV-helmen en steek- en scherfvesten in de voertuigen gekomen.

CityGIS op multimediasysteem
De weergave van CityGIS komt in het nieuwe voertuig  op het multimediasysteem van de Touran. CityGIS is het platform voor de informatievoorziening en de navigatie. Meldingen worden automatisch ‘ingeschoten’ in het systeem zodat de OVDG direct de relevante incidentinformatie beschikbaar heeft. Tijdens het gebruik van CityGIS blijft het mogelijk om over te schakelen op het voertuigsysteem zodat parkeersensoren, de achteruitrijcamera en het gebruik van de telefoon gehandhaafd blijft. In het nieuwer voertuig is geen gemonteerd scherm op het dashboard meer nodig. Dit komt het zicht naar voren ten goede komt en verkleint de kans op letsel bij een ongeval.

Samenwerking Witte Kruis en GHOR
Bij een incident wordt de OvD-G ter plaatse gestuurd om de geneeskundige hulpverlening te coördineren. Daar stemt hij af met andere hulpdiensten en organisaties, eventueel in het Commando Plaats Incident (CoPI). In onze regio staan er altijd drie OvD-G’s paraat. Zij zijn verdeeld over de gebieden West, Midden en Oost. Voor de invulling van de OvD-G piketten is een convenant met het Witte Kruis. Het Witte Kruis is de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) binnen onze regio. Onze collega’s van de GHOR zorgen er onder andere voor dat de OvD-G vakbekwaam wordt en blijft. Daarnaast zorgen ze ook voor de juiste middelen die nodig zijn voor het werk, zoals kleding en communicatie- en alarmeringsmiddelen.

nieuw voertuig ovdg 2 nieuw voertuig ovdg