FacebookTwitterLinkedin

Uitval vitale voorzieningen

zaklamp

Kleine of kortdurende uitvallen van gas, water of elektriciteit worden door nutsbedrijven relatief makkelijk opgelost. Denk aan Liander voor gas en elektriciteit en Vitens voor (drink)water. Beide nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval zich een storing voordoet. Op die manier kunnen zij de problemen zo snel mogelijk oplossen.

De hulpdiensten komen in beeld bij een grootschalige of langdurige uitval van één of meerdere nutsvoorzieningen. Samen met gemeenten en de genoemde nutsbedrijven bereiden we ons voor op dit risico. Uitgangspunt daarbij is dat we tijdens een mogelijke uitval de gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk proberen te beperken.

Wat als de vitale voorzieningen langer uitvallen?
In het geval van langdurige stroomuitval bepalen Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, de getroffen gemeente(n) en het nutsbedrijf samen welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet.

Informatie
De overheid wil je snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender Omroep Gelderland en via de website van je gemeente. Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van jouw nutsbedrijf.

Handige links:
- Wat te doen bij uitval van stroom?
- Wat te doen bij uitval van drinkwater?