FacebookTwitterLinkedin

Goede plek voor CO-melder

CO vergifitiging websiteDriekwart van de Nederlanders weet niet waar je een koolmonoxide(CO)-melder moet plaatsen. Bovendien heeft slechts 25% van de huishoudens in Nederland een CO-melder. Maar koolmonoxide in je huis is levensgevaarlijk. De afgelopen drie maanden waren er landelijk al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging. Een goed geplaatste CO-melder kan je tijdig waarschuwen.
Misverstand 
Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. CO heeft juist de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel, zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. 
 
Test je kennis
In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om CO-vergiftiging te voorkomen. Met als belangrijke boodschap: ventileer – controleer - alarmeer.
  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan
  • Controleer: laat je verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.

Met een online kennistest: www.brandwondenstichting.nl/co-test  leer je meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat je moet doen als het alarm afgaat. Ook lees je er handige tips en adviezen. 

CO vergifitiging